Clubhuis No Surrender Emmen gesloten vanwege handel in drugs

De politie houdt het clubhuis sinds 2014 in de gaten en heeft in de afgelopen jaren vele gesprekken afgesluisterd.

Inval in het clubhuis van No Surrender in Emmen.
Inval in het clubhuis van No Surrender in Emmen. Foto Vincent Jannink/ ANP

Het clubhuis van motorclub No Surrender in Emmen is op vrijdagochtend gesloten na een politie-inval en wordt in de komende dagen gesloopt omdat het pand wordt gebruikt voor de handel in drugs. Dat hebben de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie bekendgemaakt in een gezamelijke persconferentie.

De politie houdt de motorclub sinds 2014 in de gaten en heeft in de afgelopen jaren gesprekken afgeluisterd in het clubhuis.

Drugshandel en mishandeling in clubhuis

De officier van Justitie Pieter van Rest schetste een beeld van No Surrender in Emmen op basis van de afluisteroperatie. Het clubhuis vormt een ontmoetingsplek voor nationale en internationale leden van No Surrender. De leden gebruiken in het pand drugs, speed en cocaïne, en spraken over de handel in drugs naar Denemarken en Duitsland.

Verder blijkt dat één man binnen de motorclub verantwoordelijk is voor de handel in drugs tussen de leden van No Surrender. Het gaat om een 48-jarige bestuurslid van No Surrender. Hij is vanochtend in zijn woonplaats Klazienaveen gearresteerd.

Belangrijke reden voor de politie-inval in het clubhuis is dat de veiligheid in het geding is. Leden van No Surrender worden binnen het clubhuis mishandeld wanneer ze vertellen over wat er zich binnen de motorclub afspeelt. Volgens de politie durven veel slachtoffers geen aangifte te doen vanwege angst voor represailles. De levenslange regel binnen de club is dat wat er gebeurt binnen de club, binnen de club blijft.

Ook het praten met de politie wordt niet geduld. Leden van No Surrender die een gevangenisstraf uitzetten worden financieel bijgestaan door de club. Een deel van de contributie van de leden wordt besteed aan hun onderhoud en het betalen van advocaatkosten. Nieuwe leden moeten duizenden euro’s lidmaatschapsgeld betalen.

Noodbevel vanwege mogelijke dreiging leden No Surrender

Gemeente Emmen heeft besloten om een noodbevel om te kondigingen omdat de vrees bestaat dat leden van No Surrender, aanverwante groeperingen of sympathisanten zich verzetten tegen de sloop van het clubhuis en zorgen voor “ernstige wanordelijkheden”. Dit noodbevel duurt een week: niemand mag het gebied betreden zonder toestemming.