Plan staatssecretaris Van Rijn

‘100 miljoen extra voor verpleeghuizen’

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) wil dat verpleeghuizen dit jaar 100 miljoen euro extra krijgen. Het kabinet vergadert er deze vrijdag over. Dat bevestigt een bron aan NRC na berichtgeving hierover van RTL Nieuws. Het geld is vooral bedoeld voor meer personeel. Van Rijn liet al eerder weten dat er mogelijk meer geld zou gaan naar de verpleegzorg, die onder vuur ligt. Van Rijn komt met het voorstel tegemoet aan een door de hele Kamer gesteunde motie van de PVV, die het kabinet oproept het manifest voor betere ouderenzorg van Hugo Borst (schrijver en columist van het AD) en Carin Gaemers, lid van de cliëntenraad van de Rotterdamse zorginstelling Laurens, te omarmen.

Het in oktober in het AD verschenen manifest ‘Scherp op Ouderenzorg’ bestaat uit tien punten. Een ervan is een ondergrens aan het aantal verpleegkundigen. Een deel van de Kamer wilde in oktober een bezettingsnorm , opgesteld door de beroepsgroepen. Dat wilde Van Rijn niet.

Actiz, brancheorganisatie van werkgevers in de zorg, rekende deze week uit dat voor uitvoering van het manifest 70.000 extra zorgmedewerkers nodig zijn (nu werken 247.000 mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen) en tussen de 1,5 en 2 miljard euro. Veel verpleeghuizen hebben tientallen vacatures en kampen met hoog ziekteverzuim. Vooral voor functies voor hbo-opgeleide verpleegkundigen is weinig interesse en die zijn nodig omdat de zorg in verpleeghuizen nu ingewikkelder is: ouderen blijven langer thuis wonen, waardoor verpleeghuizen vooral ouderen verzorgen met zware dementie of combinatie van lichamelijke en psychische problemen. (NRC)