Ook Lelystad wil Tesla binnenhalen

Elektrische auto’s Lelystad sluit aan in het rijtje gemeenten dat aast op de nog te bouwen fabriek. Het kabinet probeert Tesla naar Nederland te trekken.

Lelystad probeert de nog te bouwen ‘gigafabriek’ van autofabrikant Tesla binnen te halen. De hoofdstad van Flevoland liet vrijdag weten een aanbod te hebben gedaan via het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) van het ministerie van Economische Zaken.

Tesla is momenteel op zoek naar een locatie ergens in Europa en „zou mogelijk in Nederland, Frankrijk of Spanje een fabriek willen neerzetten”, schrijft de gemeente Lelystad in een persbericht. Tesla is op zoek naar een plek om een nieuwe fabriek voor accu’s te bouwen, naast de fabriek in Nevada in de VS die al in aanbouw is.

Lelystad denkt voor de producent van elektrische auto’s „een interessante vestigingslocatie” te zijn. Een „uitstekende troef” is volgens Lelystad het Lelystad Airport Businesspark, dat bovendien „duurzaam en toekomstbestendig” wordt ontwikkeld. Dat sluit volgens de gemeente mooi aan op de „merkidentiteit van Tesla”.

Het NFIA, dat Nederland namens de overheid in het buitenland promoot, voert gesprekken met Tesla en brengt mogelijke geschikte locaties in Nederland in kaart. Ook andere Nederlandse gemeenten willen Tesla graag ontvangen. Noord-Nederland heeft er zelfs een speciale campagne en website voor opgetuigd. Eerder had Tilburg al succes: daar staat al een Tesla-fabriek.

Afgelopen najaar heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) tegen de Tweede Kamer gezegd dat het kabinet gaat proberen om de nieuwe fabriek naar Nederland te halen. Lelystad heeft een speciale presentatie aangeleverd waar de minister bij zijn poging uit kan putten.