Onderhandelen en problemen oplossen: vier jaar Rutte II in beeld

Geen kabinet in jaren toonde zoveel probleemoplossend vermogen als Rutte II. Zowel bij grote internationale crises (MH17) of problemen van eigen makelij (Oekraïnereferendum). En dan waren er nog de akkoorden die de coalitiepartners wisten te sluiten met oppositiepartijen. En de kleine crises met wankelende ministers en stuntelende staatssecretarissen. Een terugblik in beeld.

2012

29 oktober
54 dagen na de verkiezingen wordt Rutte II gepresenteerd, VVD en PvdA – goed voor 79 Tweede Kamerzetels – zijn samen 16 miljard aan extra bezuinigingen overeengekomen. In razend tempo zijn verregaande besluiten genomen over onder meer de beperking van de hypotheekrenteaftrek en het inkorten van de WW-duur.

Foto ANP / EVERT-JAN DANIELS
Foto ANP / ROBIN UTRECHT
Informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA).

9 november
Al snel ontstaan de eerste barsten. Onder de VVD-achterban breekt onrust uit over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Het regeerakkoord wordt aangepast.

Foto ANP/ Robin Utrecht
Foto ANP / Phil Nijhuis

2013

13 februari
Een gelegenheidscoalitie van kabinet en D66, ChristenUnie en SGP bereikt een akkoord over de woningmarkt met minister Blok (VVD, links op de foto’s). Die coalitie is nodig, omdat het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. De vijf partijen hebben daar precies genoeg zetels – 38 van de 75.

Foto ANP / ROBIN UTRECHT

11 april
Na weken onderhandelen is er een nieuw sociaal akkoord. De ‘doorgeschoten’ flexibilisering van de arbeidsmarkt wordt gecorrigeerd door onder meer het ontslagrecht aan te passen. Het ontslagrecht wordt minder rigoureus beperkt dan eerder de bedoeling was.

Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW ten tijde van het sociaal akkoord.Foto ANP / Martijn Beekman

30 april
Koningin Beatrix treedt af, voor het eerst in 123 jaar krijgt Nederland weer een koning: Willem-Alexander

Foto ANP / BART MAAT
Foto ANP / LEX VAN LIESHOUT
Foto ANP / MARTIJN BEEKMAN
Foto ANP / ARIE KIEVIT

12 oktober
Weer een gelegenheidscoalitie, nu over de begroting van 2014 en de bezuinigingen van extra zes miljard euro. Na weken onderhandelen bereikt het kabinet met D66, ChristenUnie en SGP het ‘Herfstakkoord’. De gedoogsteun van de drie partijen wordt bestendigd.

Foto ANP / Martijn Beekman

2014

30 januari
Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) stapt op. Hij ligt dan al geruime tijd onder vuur door huur- en toeslagenfraude door Bulgaren, waarvan de Belastingdienst op de hoogte blijkt te zijn.

Foto ANP / MARTIJN BEEKMAN

19 maart
De regeringscoalitie is de verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen. Met name de val van de PvdA in het ‘rode bolwerk’ Amsterdam, waar de partij de afgelopen 65 jaar onafgebroken de grootste was, is een klap voor de sociaal-democraten.

Foto ANP / MARTIJN BEEKMAN
Foto ANP / KOEN VAN WEEL
Foto ANP / CATRINUS VAN DER VEEN

17 juli
Een Boeing van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 wordt neergeschoten boven Oost-Oekraïne. Alle inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, komen om. Vanaf de eerste dag is de strategie van premier Rutte: eerst de lichamen bergen, en dan een onderzoek naar de daders. Hij blijft neutraal tot dat is afgerond.

Foto ANP / ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Foto ANP / MARCEL VAN HOORN
Minister Van der Steur op het vliegveld van Charkov, voorafgaand aan het terugvliegen van de laatste menselijke resten van de MH17-ramp naar Nederland.
Foto ANP / EVERT-JAN DANIELS

17 oktober
Bert Koenders (PvdA) volgt zijn partijgenoot Frans Timmermans, die vicevoorzitter van de Europese Commissie is geworden, op als minister van Buitenlandse Zaken.

ANP / Valerie Kuypers

16 december
Onverwacht stemmen drie PvdA-senatoren tegen de afschaffing van het recht op vrije artsenkeuze, een van de pijlers van het zorgakkoord. Drie dagen wordt er onafgebroken onderhandeld tot er een compromis wordt gevonden.

De PvdA-senatoren Ruud Koole en Joyce Sylvester en tegenstemmers Marijke Linthorst en Guusje ter Horst.Foto ANP / Martijn Beekman

2015

9 maart
Minister van Justitie Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven (beide VVD) stappen op naar aanleiding van een schikking met Cees H. die Teeven als officier van justitie heeft getroffen. Volgens Opstelten ging het om twee miljoen gulden, maar het verdwenen ‘bonnetje’ toont aan dat het om 4,7 miljoen ging.

Foto ANP / BART MAAT
Foto ANP / BART MAAT

18 maart
Bij de Provinciale Statenverkiezingen verliest de coalitie opnieuw terrein. Gevolg is ook dat VVD en PvdA, twee maanden later, nog maar 21 zetels in de Eerste Kamer hebben. De 15 zetels van de drie gedoogpartijen, die winnen, zijn ook niet meer voldoende voor meerderheid in de senaat. D66 is de grote winnaar van de verkiezingen.

Foto ANP / Martijn Beekman

15 april
VVD en PvdA denken anders over wat er met uitgeprocedeerde asielzoekers moet gebeuren, de zogenoemde bed-bad-en-broodregeling die gemeenten bieden. De PvdA vindt opvang humaan, zodat illegalen niet gaan zwerven. De VVD vreest een aanzuigende werking. Het compromis: opvang in zes gemeenten voor ,,een beperkt aantal weken”. Die afspraken zijn nog niet concreet uitgewerkt.

Foto ANP /VALERIE KUYPERS
Foto ANP/ VALERIE KUYPERS
Foto ANP / VALERIE KUYPERS

6 oktober
Inwoners van het Drentse dorp Oranje blokkeren de weg voor de auto van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) en daarna twee bussen met asielzoekers. Het verzet daar is illustratief voor de boosheid bij veel Nederlanders over de asielstroom.

Foto ANP / Vincent Jannink

28 oktober
Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) stapt op als de parlementaire enquêtecommissie Fyra concludeert dat de NS en de achtereenvolgende bewindslieden op het ministerie van Verkeer en Waterstaat, later Infrastructuur en Milieu, de hoofdschuldigen zijn voor het mislukken van de hogesnelheidslijn.

Foto ANP / BART MAAT

2016

1 januari
Nederland is een half jaar voorzitter van de Europese Raad. Een van de prioriteiten wordt het vinden van een oplossing voor de enorme vluchtelingenstromen. Dat wordt de ‘Turkije-deal’: illegale migranten die in Griekenland aankomen, worden teruggestuurd naar Turkije – en in ruil neemt de EU voor elke teruggestuurde illegaal een legale asielzoeker op.

Foto ANP / Bart Maat
Foto EPA / Robin van Lonkhuijsen
Foto ANP / Remko de Waal
Foto ANP / Remko de Waal

6 april
Het raadgevende referendum over het associatieverdrag met Oekraïne wordt gewonnen door de tegenstanders. Bij een opkomst van 32,2 procent (boven kiesdrempel van 30 procent) stemt 61,1 procent van de kiezers tegen. In december bereikt premier Rutte een compromis in Europa door met een aanvulling op het akkoord te komen. De Tweede Kamer gaat akkoord.

GeenPeil-voorman Jan Roos.Foto ANP / Remko de Waal