MH17-rampplek

OM: Menselijke resten tussen MH17-materiaal

Het materiaal van de MH17-rampplek dat door journalist Michel Spekkers werd meegenomen en zaterdag overgedragen aan het Openbaar Ministerie, bevat menselijke resten. Dat bevestigde het OM vrijdag.

Spekkers bezocht de plek in Oost-Oekraïne waar het toestel van vlucht MH17 neerstortte en nam onder meer een bot mee. Dat blijkt nu toe te behoren aan een slachtoffer van de vliegramp, zo meldt het OM: „In dna-onderzoek door het NFI is vastgesteld dat het bot afkomstig is van een passagier van wie de identiteit in 2014 is achterhaald.” Volgens het OM zijn andere voorwerpen die door Spekkers werden meegenomen „beoordeeld en niet relevant voor het strafrechtelijk onderzoek”. Het door Spekkers meegenomen materiaal werd zaterdag door het OM in beslag genomen. Op Schiphol heeft hij, in het bijzijn van collega en medereiziger Stefan Beck, de spullen vrijwillig aan het OM overhandigd.

Volgens het OM zou vervolgens „de indruk zijn ontstaan” dat Spekkers en Beck alsnog probeerden ander MH17-materiaal langs de douane te krijgen. Hierop werd de bagage van beide journalisten in beslag genomen. Vervolgens werd nog meer materiaal aangetroffen, waaronder een voorwerp „dat mogelijk een menselijke rest zou kunnen zijn”, aldus het OM afgelopen zondag. (NRC)