Met planten een stadsauto bouwen

Lina is niet alleen een zuinige auto, maar ook een groene. Hij bestaat voor een belangrijk deel uit vlasplanten die tot platen zijn verwerkt.

Vlas is een soort wonderplant. Van de vezels worden niet alleen linnen jurken en tafelkleden gemaakt, maar ook bankbiljetten en hechtdraden voor operaties. En nog wonderbaarlijker: je kan van vlas ook auto’s maken.

Zo’n twintig studenten van de Technische Universiteit in Eindhoven zijn dat nu aan het doen. Ze bouwen een elektrische stadsauto voor vier personen, die Lina heet. Het geraamte van de auto maken ze niet van staal, maar van geperste vlasvezels. Ook de bekleding aan de buitenkant bestaat straks uit deze plantenvezels.

„Het mooie is dat vlas ook gewoon in Nederland wordt verbouwd, zodat je er geen tropisch bos voor hoeft te kappen”, zegt teammanager Quinten Oostvogel. Net als andere planten neemt vlas ook het broeikasgas CO2 op. Het maakt van Lina een milieuvriendelijke auto.

Met Lina doen de Eindhovense studenten in mei mee met de Shell Eco-marathon in Londen. Dat is een jaarlijkse wedstrijd waarbij studententeams proberen om de zuinigste auto te maken. Eindhoven deed eerder al mee met een andere auto, Nova. Die had al een koets van geperste vezels, maar nog wel een geraamte van stalen buizen.

Lina krijgt nu een biologisch afbreekbaar geraamte. De vlasvezels zijn verwerkt in een soort matten. Die worden samengeperst met een kunststof tot stevige platen. Die komen weer tussen platen van bioplastics, die er een beetje uitzien als honingraten. Zo krijg je supersterke platen waar je een geraamte uit kunt snijden. En zo wordt een lieflijk bloemetje zo sterk als staal.