Met de stokken gooien in een echt twirlnest

Blauwe plekken van de vallende stokken, eindeloos tijd investeren, geld erop toeleggen en er veel te vaak gegiechel voor terugkrijgen – twirlen heeft nadelen. Daniëlle Bergman weet dat al haar hele leven: ze komt uit een echt twirlnest, ze groeide niet op met een zilveren lepel in haar mond maar met een baton in de box – die ze er ongetwijfeld ook wel eens sierlijk uit heeft geworpen. Al tien jaar geleden ging Bergman (nu 18) voor het eerst de grens over voor het jeugd-EK. Toen, op haar achtste, trainde ze al zes uur per week.

Dit weekend verdedigt ze in Almere haar Nederlandse titel in een sport die zo glinstert dat je bij vlagen vergeet dat de kunst zit in de kracht en de souplesse van de bewegingen en niet in de kekheid van het pakje. (Al is dit pakje wel heel kek). In 2011 meldde Bergman zich bij de RTL-show Holland’s got talent. Ze mocht door van de jury, maar werd toch niet uitgezonden, schreef ze destijds op haar website: „Ook in deze ronde was ik door met 3 keer „ja” van de jury. Vervolgens bekijkt de televisiecrew wat men gaat uitzenden en wat niet. Helaas zat ik daar nu niet bij. Men koos liever voor een hilarische twirlact met de 38 jarige „’t twirlmeisje.”’ Die hilarische twirlact was natuurlijk helemaal niet zo hilarisch – er werd nooit meer iets van vernomen. Wat een sukkels, daar bij RTL. Hebben ze al een cameraploeg besteld om die misser dit weekend eindelijk goed te maken?