Menselijke resten bij meegenomen materiaal rampplek MH17

Journalist Michel Spekkers nam onder meer een bot mee. Dat blijkt toe te behoren aan een slachtoffer van de vliegramp.

Resten van de MH17 liggen bij een verlaten wegblokkade vlakbij Nikishyne, ten noordwesten van Grabovo, in februari 2015.
Resten van de MH17 liggen bij een verlaten wegblokkade vlakbij Nikishyne, ten noordwesten van Grabovo, in februari 2015. Foto Pierre Crom / ANP

Het materiaal van rampplek MH17 dat door journalist Michel Spekkers werd meegenomen en zaterdag overgedragen aan het Openbaar Ministerie, bevat menselijke resten. Dat bevestigt het OM vrijdag.

Spekkers bezocht de plek in Oost-Oekraïne waar toestel MH17 neerstortte en nam onder meer een bot mee. Het bot blijkt nu toe te behoren aan een slachtoffer van de vliegramp, zo meldt het OM:

“In DNA-onderzoek door het NFI is vastgesteld dat het bot afkomstig is van een passagier van wie de identiteit in 2014 is achterhaald.”

Volgens het OM zijn andere voorwerpen die door Spekkers werden meegenomen “beoordeeld en niet relevant voor het strafrechtelijk onderzoek”.

Lees ook het interview van NRC met Michel Spekkers: ‘Niet alles was opgeruimd, dus nam ik die MH17-resten mee’

Materiaal in beslag genomen

Het door Spekkers meegenomen materiaal werd zaterdag door het OM in beslag genomen. Op Schiphol zou hij, in het bijzijn van collega en medereiziger Stefan Beck, de spullen vrijwillig aan het OM overhandigen. Volgens het OM zou vervolgens “de indruk zijn ontstaan” dat Spekkers en Beck alsnog probeerden ander MH17-materiaal langs de douane te krijgen. Hierop werd de bagage van beide journalisten in beslag genomen. Vervolgens werd nog meer materiaal aangetroffen, waaronder een voorwerp “dat mogelijk een menselijke rest zou kunnen zijn”, aldus het OM afgelopen zondag.

Het meenemen van resten bij de rampplek kwam Spekkers op veel kritiek te staan, onder meer vanwege een tweet waarin hij vroeg bij wie hij de resten moest afleveren:

Het OM en nabestaanden stelden dat Spekkers het materiaal meteen had moeten overdragen aan de autoriteiten. Spekkers bood vervolgens zijn excuses aan en zei het materiaal “juist voor de nabestaanden” te hebben meegenomen.