‘Machocultuur’ in het leger

1 op 8 vrouwen in de krijgsmacht ervaart seksuele intimidatie

Eén op de acht vrouwen in de krijgsmacht had in 2015 last van seksuele intimidatie, variërend van seksueel getinte opmerkingen tot aanranding. Oorzaak is onder meer de „machocultuur” binnen het leger, waarin vrouwen „niet vanzelfsprekend” worden geaccepteerd. Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau in een onderzoek naar diversiteit binnen het leger dat het deze vrijdag publiceert. Niet eerder werden problemen met uitsluiting in het leger zo gedetailleerd beschreven. Zeker dertien (ex-)militairen dienen een klacht in bij het leger wegens discriminatie en seksisme, werd donderdag bekend. Defensie noemt het „onacceptabel” dat medewerkers te maken krijgen met ongewenst gedrag.

Buitengesloten in het leger pagina 4-5