Hoezo veilige vluchthaven?

Trumps’ recente ‘twitteraanvallen’ richting multinationals met Mexicaanse uitbreidingsplannen doen vermoeden dat zijn retoriek na de inauguratie niet verandert. Met een nieuwe Amerikaanse roerganger die globalisering als een binnenlandse job killer ziet, relatief hoge aandelenwaarderingen in de VS, oplopende rentes, een Chinese schuldenberg en wereldwijde terreurdreiging, heeft 2017 genoeg ingrediënten voor een turbulent aandelenjaar. Tijd voor goud als vluchthaven dus? Goud geeft geen rente of dividend, terwijl er wel vermogensrendementsheffing over moet worden betaald. Daarnaast kan vermogen in goud niet worden gebruikt om te ondernemen of om van te leven. Dus hoeveel waarde heeft het eigenlijk? Nee, veel interessanter is de lage volatiliteit van de beurzen op dit moment. Dat maakt putopties, brandverzekeringen op aandelen, nu zéér goedkoop. Mocht er brand uitbreken op de beurs, dan worden deze verzekeringen meer waard. Of dat met goud dan ook gebeurt, valt nog te bezien.