Hoe een antieke revolver in handen kwam van criminelen en terroristen

De Nagant M 1895 revolver.
De Nagant M 1895 revolver.

Een revolver die ruim 100 jaar geleden werd ontworpen in opdracht van de Russische tsaar, heeft begin deze eeuw een opmerkelijke comeback doorgemaakt. Het gaat om de Nagant, een revolver vernoemd naar de Belgische industrieel Léon Nagant die het wapen in 1895 ontwierp. De Nagant werd tot eind jaren veertig in grote aantallen geproduceerd.

In 2015 trof de politie zes Nagant-revolvers aan in een loods die toebehoorde aan de Brabantse wapenhandelaar Jan B. Hij staat aanstaande maandag samen met vier andere verdachten terecht voor wapenhandel en lidmaatschap van een criminele organisatie.

De Nagant werd in 2006 in België geclassificeerd als ‘antiek’ en daarmee werd het bezit van de revolver legaal. De speciale munitie bleek weer legaal verkrijgbaar in Luxemburg, aldus wapenexpert Jas van Driel: „Zo ontstond een levendige handel in de Nagant.”

Volgens Van Driel zijn er sinds 2006 ruim 100.000 van deze Nagant revolvers door Belgische wapenhandelaren geïmporteerd uit een aantal Oost-Europese landen. „Zo’n Nagant was daar voor een paar tientjes te koop en leverde in West-Europa in sommige gevallen tot wel het tienvoudige op.” Na enkele veelbesproken schietpartijen werden wapens als de Nagant in 2013 weer verboden in België.

Maar het kwaad was toen al geschied. De Nagant wordt regelmatig gevonden in West-Europa bij criminelen en terroristen. Zo is bij Amédy Coulibaly, de terrorist die vier mensen vermoordde bij de aanslagen in Parijs in 2015, een Nagant uit 1932 gevonden.

Hofleverancier van de mocromaffia? pagina 14