In beeld

Het leven in Oost-Mosul komt weer op gang

De herovering van Mosul in Noord-Irak op IS, is deze week een belangrijk stuk dichterbij gekomen met de verovering van enkele wijken in het oostelijke deel van de stad. Daardoor staan de Iraakse troepen nu aan de oevers van de rivier de Tigris, die de stad in tweeën deelt. In het westelijke deel is IS echter nog heer en meester.
De opmars van het Iraakse leger en hun bondgenoten, verloopt stroever dan de regering in Bagdad vorige herfst nog had gehoopt.
AFP / Dimitar Dilkoff
Iraakse elitetroepen namen deze week enkele noordelijke wijken in, waardoor nu "85 procent" van de stadsdelen ten oosten van de rivier de Trigris in handen is van het Iraakse leger, aldus een legerwoordvoerder donderdag tegen persbureau Reuters.
AFP / Dimitar Dilkoff
Een week eerder was dat volgens hem nog 75 procent. Het leger begon op 17 oktober het offensief met een troepenmacht van honderdduizend man, in de verwachting de tweede stad van het land voor 1 januari te hebben heroverd.
Reuters / Alaa Al-Marjani
De opmars verliep echter traag, door de felle tegenstand van IS-strijders, zelfmoordbommen en achtergelaten boobytraps en landmijnen. IS zal daardoor mogelijk pas over drie maanden zijn verdreven uit de stad, zei de regering in december.
AFP / Dimitar Dilkoff
Intussen tracht de bevolking in het heroverde oosten het gewone leven te hervatten.
Reuters / Alaa Al-Marjani
IS heerst nog altijd over het hele westen van de stad. Veel inwoners proberen dat deel van de stad te ontvluchten. IS heeft bruggen over de Tigris opgeblazen, wat de vlucht bemoeilijkt.
AP / Khalid Mohammed
Vluchtelingen uit IS-wijken proberen zich via een nog net begaanbare brug in veiligheid te brengen aan de andere kant.
Reuters / Alaa Al-Marjani
Op veel plaatsen zijn de verwoestingen groot, zoals hier in de wijk Qadisiyah te zien is.
AFP / Dimitar Dilkoff
Een man vervoert tonnen met water door de verwoeste wijk Qadisiyah.
AFP / Dimitar Dilkoff
Abu Wissam kon donderdag eindelijk zijn emoties de vrije loop laten over de executie van zijn vrouw en zoon door IS, waarbij hij het officiële executiebevel van IS voor zijn zoon omhoog hield.
Reuters / Ahmed Saad
De familie van Musaap Yaser Hasem (17), die begin december omkwam door een mortieraanval van IS, kon hem woensdag herbegraven op de begraafplaats van Mosul. Eerder hadden ze hem uit veiligheidsoverwegingen in de eigen wijk ter aarde besteld.
AP / Khalid Mohammed
‘Gewone’ taxiritjes zijn weer mogelijk.
AFP / Dimitar Dilkoff
Evenals een potje voetballen, zoals op het kunstgrasveld in het Doha-stadion in de stad.
AFP / Dimitar Dilkoff