Opinie

... had warmte en humor

De Amerikaanse droom is het ideaal dat iedereen alles uit z’n leven kan halen, ongeacht huidskleur, afkomst of geloof. Dat Obama, als zwarte man, president van Amerika kon worden, heeft hoop en vertrouwen gegeven. Niet alleen in Amerika, maar ook in de rest van de wereld. Hij laat zien dat die droom, vrijheid en gelijkheid voor alle mensen, mogelijk is. In de acht jaar dat hij president was, heeft hij zeker niet al zijn beloftes kunnen inlossen. Maar hij durfde zijn hoofd boven het maaiveld uit te steken. Waar voor mij zijn échte kracht ligt, is dat hij zijn professionaliteit als president wist te combineren met warmte en humor. Obama was een leider die wilde verbinden, die groepen wilde samenbrengen. Met daden én met woorden, met krachtige speeches waar zijn persoonlijkheid altijd in doorklonk. Dat geldt ook voor zijn vrouw. Michelle Obama is een voorbeeld geweest voor veel jonge meisjes. Zij gaf hen het zelfvertrouwen dat je afkomst niet bepaalt wie je bent of wat je kunt bereiken. Ik ga hen missen.


voorzitter Tweede Kamer