Opinie

...had een moreel kompas op zak

Als iemand de Amerikaanse samenleving heeft aangesproken, zonder doemscenario’s of zondebok, is dat Obama. Hij doet dat op de moeilijke manier: door mensen weer te laten geloven in hun eigen kracht. Die nalatenschap is het borgen waard in onze verdeelde samenlevingen. Zijn streven naar eenheid is inspirerend.

Ook voor mij als politicus. Hij benadrukt steeds het belang van basiswaarden, zoals de ‘peaceful transition of power’. Die is belangrijker dan wie wint of verliest. Obama’s boodschap van hoop, van positivisme, en van verbinden resoneerde tot ver buiten Amerika – zeker in Europa en Nederland. Op internationaal vlak is het beeld gemengd; activistisch en tegelijkertijd terugtrekkend op bepaalde dossiers. Ook Obama heeft het drama van Aleppo niet kunnen voorkomen.

Nederland heeft een bijzondere band met de Verenigde Staten – een verbondenheid die je ook op moeilijke momenten terugziet. Illustratief was Obama’s persoonlijke condoleance bij de Nederlandse ambassade in Washington voor de slachtoffers van MH-17. Een man met een moreel kompas op zak. Ik hoop dat hij ook na zijn presidentschap daarmee blijft bijdragen aan een betere wereld, en zijn nalatenschap op waarde geschat wordt.


minister van Buitenlandse Zaken