Bank

Fraudeschandaal drukt winst van Amerikaanse bank Wells Fargo

De fraude bij de Amerikaanse bank Wells Fargo heeft zijn weerslag op de resultaten. Dat blijkt uit de jaarcijfers die de bank vrijdag heeft gepresenteerd. De winst over 2016 is 5 procent gedaald, naar 21,9 miljard dollar (20,6 miljard euro). De kosten zijn in het vierde kwartaal 5 procent hoger uitgevallen dan een jaar eerder.

Dat komt volgens de Britse zakenkrant Financial Times onder meer door dure rechtszaken en onderzoeken na de fraude. De daarvoor speciaal ingehuurde advocaten en adviseurs zouden 690 miljoen dollar hebben gekost. De baten stegen wel licht, naar 88,3 miljard dollar.

In september vorig jaar kreeg Wells Fargo een boete van 185 miljoen dollar vanwege grootschalige fraude. Bankmedewerkers hadden neprekeningen geopend voor klanten zonder dat ze dat wisten en ze daar ook voor laten betalen. De bank heeft 5.300 werknemers ontslagen. Er werken in totaal 268.000 mensen.

Bestuursvoorzitter Tim Sloan van Wells Fargo zegt in een persbericht dat de bank in het afgelopen kwartaal „voortgang” heeft geboekt met „het opnieuw opbouwen van het vertrouwen van onze klanten, werknemers en andere belanghebbenden”.

Zeker in vergelijking met andere Amerikaanse banken vallen de resultaten van Wells Fargo tegen. Bank of America behaalde in het vierde kwartaal van afgelopen jaar 43 procent meer winst dan een jaar eerder. De winst over heel vorig jaar nam toe van 15,8 miljard dollar naar 17,9 miljard. De bank heeft gesneden in de kosten en heeft onder meer goed verdiend met de beurshandel tijdens de rally op de aandelenmarkten na de overwinning van Donald Trump.

Daar heeft ook JPMorgan Chase flink van geprofiteerd. De winst van de zakenbanktak, de grootste poot van de bank, verdubbelde bijna. Daardoor kwam de totale winst over 2016 uit op 24,4 miljard dollar.