Voormalig Ruslandexpert MI6

Christopher Steele Woensdagavond werd onthuld wie de Trump-memo’s zou hebben gemaakt. De Britse oud-spion Christopher Steele zou inmiddels zijn ondergedoken.

Foto Drew Angerer / AFP

De voormalige Britse spion die verantwoordelijk zou zijn voor het opstellen van het dossier over de banden tussen Donald Trump en Rusland is woensdagavond geïdentificeerd als Christopher Steele. De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) onthulde zijn identiteit een dag nadat CNN het nieuws had gebracht dat zowel Obama als Trump door de veiligheidsdiensten was geïnformeerd dat dit dossier in omloop is.

Steele (52), die jarenlang voor de Britse inlichtingendienst MI6 zou hebben gewerkt, is directeur van Orbis Business Intelligence, een adviesbureau dat in 2009 werd opgericht door oud-inlichtingenagenten. Volgens de site van het Londense bedrijf levert Orbis „strategisch inzicht, inlichtingen en onderzoeksdiensten”.

Over Steele is vooralsnog weinig bekend. Verschillende nieuwsmedia melden dat hij ruim twintig jaar als Rusland-expert verbonden was aan de Britse geheime dienst MI6, dat hem in 1990 uitzond naar Moskou als spion. Na zijn vertrek bij MI6 zou hij de FBI van informatie hebben voorzien, onder meer over corruptie bij wereldvoetbalbond FIFA.

Steele zou volgens The New York Times in juni zijn ingehuurd door Glenn Simpson, een oud-journalist van de WSJ die nu het onderzoeksbureau Fusion GPS leidt. Simpson verzamelde al langer informatie over Trump voor de Republikeinen. Toen duidelijk werd dat Trump de Republikeinse presidentskandidaat werd, werkte hij verder voor de Democraten.

Omdat Steele Rusland niet meer in mag, schakelde hij mensen in om zijn informanten in Rusland uit te horen over Trump. Die bevindingen zouden de basis vormen van het compromitterende dossier, waarin twee operaties beschreven. Allereerst de jarenlange Russische inspanningen om Trump te beïnvloeden met aantrekkelijke zakendeals en het heimelijk maken van een seksvideo van Trump met Russische prostituees. De andere operatie is het leggen van intensieve contacten tussen het Kremlin en de entourage van Trump in de campagne.

Amerikaanse veiligheidsdiensten, noch de nieuwsorganisaties die het dossier al langer bezitten, hebben de claims kunnen verifiëren. Vlak voordat zijn identiteit bekend werd, heeft Steele zijn woning in Londen verlaten, volgens de Daily Telegraph „doodsbang” voor Russische vergelding.