Verkiezingen

NOS houdt verkiezingsdebat met veertien lijsttrekkers

NOS Nieuws gaat rond de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart drie debatten uitzenden: één tv-debat, één radiodebat en één Jeugdjournaaldebat voor kinderen. Dat zegt directeur Jan de Jong. Voor het grote televisiedebat nodigt de omroep maar liefs veertien lijsttrekkers uit. De vorige keer, in 2012, organiseerde de NOS nog twee tv-debatten: een voor de grote partijen, en een voor de kleine. Inmiddels zitten er zeventien fracties in de Kamer. Ook nieuwe partijen, die nog niet in de Kamer zitten, kunnen aanschuiven.

Jan de Jong verzet zich alvast tegen de kritiek dat zijn omroep partijdig zou zijn in de politieke verslaggeving: „Ik durf echt te zeggen dat we in dit huis onbevooroordeeld zijn. Wij zijn van geen enkele kerk, wij zijn van niemand en we zijn vóór niemand. Wij moeten niet framen, en we moeten niet geframed worden.” Ook benadrukt hij dat de NOS niet elitair is: „Wij zijn hele gewone mensen.” (NRC)