Van Rijn wil 100 miljoen extra voor verpleeghuizen

Met dit geld komt Van Rijn tegemoet aan een motie van de Tweede Kamer om het manifest van Borst en Gaemars over ouderenzorg te omarmen.

Foto Lex van Lieshout/ ANP

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) wil dit jaar 100 miljoen euro extra uittrekken voor verpleeghuizen. De ministerraad vergadert op vrijdag over dit voorstel. Dit heeft een bron aan NRC bevestigd na berichtgeving van het Algemeen Dagblad en RTL Nieuws.

Het geld is vooral bedoeld om meer personeel aan te trekken. Van Rijn liet al eerder weten dat er mogelijk meer geld zou gaan naar de verpleegzorg. Slechte zorg in verpleeghuizen, vanwege onder meer personele onderbezetting, behoort tot een van de belangrijkste thema’s voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart.

Manifest Hugo Borst en Carin Gaemars

Met het voorstel komt Van Rijn tegemoet aan een unaniem ingediende motie van de Tweede Kamer waarin het kabinet wordt opgeroepen om het manifest voor betere ouderenzorg van Hugo Borst en Carin Gaemars te omarmen. Het in oktober gepubliceerde manifest Scherp op Ouderenzorg roept op tot een ondergrens van het aantal verplegers en een plafond voor bestuurskosten en reserves in verzorgingshuizen.

De branchevereniging voor zorgondernemers Actiz rekende uit dat het plan van Borst en Gaemars tussen de 1,5 en 2 miljard euro kost. Hiervoor zijn 70.000 extra zorgmedewerkers nodig.

Meer cadeautjes van kabinet vlak voor de verkiezingen

Het is nog onduidelijk waar de 100 miljoen van Van Rijn vandaan komt. De staatssecretaris is niet de enige bewindpersoon die vlak voor de verkiezingen meer geld uittrekt.

Lees ook: Het kabinet deelt nog snel cadeautjes uit

Zo stelt staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur, PvdA) 25 miljoen euro beschikbaar voor de beveiliging van onbewaakte spoorwegovergangen en liet minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) weten dat er 5 miljoen euro wordt uitgetrokken voor vrouwelijke hoogleraren.