Tienerkunst verdeelt het Capitool

Kunstruzie De een haalde het van de muur, de ander hing het weer terug. Amerikaanse politici maken ruzie over een schilderij van een tiener.

Het schilderij Untitled #1 van David Pulphus.
Het schilderij Untitled #1 van David Pulphus. Foto Congressional Art Competition

Politici krijgen al decennia het verwijt dat ze hun woede spelen. Na afloop van een debat drinken ze immers weer gezellig samen een biertje.

Dit verwijt hebben enkele leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zich kennelijk aangetrokken, want ook in coulissen maken ze elkaar nu het leven zuur.

In een gang tussen het Cannon House Office Building en het Capitool, het neo-classicistische gebouw waar senatoren en afgevaardigden hun plenaire vergaderingen houden, heeft een republikeinse afgevaardigde uit Californië een schilderij van de muur gehaald. Het werk, Untitled #1, is geschilderd door David Pulphus, een middelbare scholier uit St. Louis. Te zien is een demonstratie tegen politiegeweld in Ferguson, waar in 2014 een witte politieagent een ongewapende zwarte tiener doodschoot. Het is een van 435 kunstwerken die meedingen naar een nationale kunstprijs: uit ieder kiesdistrict één. Afgevaardigde William Lacy Clay, een democraat, bracht het namens zijn kiezers in.

De republikein, Duncan Hunter, is een van de twee eerste congresleden die als eersten Trump steunden. Hij vindt het schilderij ontoelaatbaar beledigend voor politieagenten. Vooral het gegeven dat sommige politieagenten als dieren zijn afgebeeld – wild zwijn, paard – stuit hem tegen de borst.

Clay reageerde dinsdag. Hij hing het schilderij terug, in aanwezigheid van andere zwarte congresleden en de pers. De tiener respecteerde de politie wel degelijk, zei hij, maar „niet agenten die zich onder de dekmantel van een blauw uniform dierlijk gedragen.” Clay verdedigt diens artistieke vrijheid en zei dat ‘belediging’ een slecht criterium is voor verwijdering „in een gebouw dat volhangt met kunst die racisten en slaveneigenaren verheerlijkt”.

Clay diende een klacht in bij de Capitol Hill Polici, vanwege diefstal. De politie weigerde actie te ondernemen. Sterker, volgens Hunters belangrijkste medewerker ontvangt de republikein talloze steunbetuigingen van de politie. Bij het ter perse gaan van deze krant hing het schilderij nog steeds aan de muur.