RTL schrapt programma na uitzending Rambam

In het programma De Succesfactor betalen bedrijven 12.750 euro zodat ze verzekerd zijn van het winnen van een ondernemersprijs.

Foto Koen van Weel/ ANP

RTL heeft het tv-programma De Succesfactor (RTL7) per direct geschrapt. Aanleiding is een uitzending van het VARA-programma Rambam dat op donderdagavond wordt uitgezonden.

Het onderzoeksprogramma, dat met verborgen camera’s misstanden onthult, laat zien dat bedrijven tegen betaling van 12.750 euro een ondernemersprijs in de wacht slepen. Dat levert zendtijd op.

RTL: ‘zeer ernstige zaak’

De makers van Rambam bellen met een aantal bedrijven die de ondernemersprijs ‘Succes Award’ hebben gewonnen. Zij verklaren dat ze geld hebben betaald voor het promotiepakket en kunnen zich niet herinneren dat ze in hun branche concurrentie hadden van andere bedrijven. “Je wordt gegarandeerd branchewinnaar”, zo verklaart een van de winnaars in het programma. Daarnaast heeft Rambam het fictieve uitzendbureau Topp Recruiment opgericht waarmee ze de ondernemersprijs winnen.

In het wekelijkse programma De Succesfactor mogen alle genomineerde bedrijven hun strategie en drijfveren toelichten. In een overzicht is te zien dat vorig jaar honderden bedrijven werden genomineerd en kans maakten op de prijs voor beste bedrijf van Nederland. De genomineerde bedrijven werden genoemd in een advertentie in het Algemeen Dagblad. Het programma werd betaald door Het Nationale Business Succes Award.

In een reactie noemt RTL de onthulling een “zeer ernstige zaak”.

“Wij hebben de uitzending van Rambam over het programma ‘De Succesfactor’ inmiddels kunnen bekijken. Dit is een zeer ernstige zaak. Wij hebben dit verder onderzocht en naar aanleiding van onze bevindingen zijn wij genoodzaakt per direct het betreffende programma, dat wordt uitgezonden op RTL 7 via ingekochte zendtijd, niet meer uit te zenden. Ook zal het betreffende programma niet meer te zien zijn bij RTL XL.”

Vorig jaar reikte oud-premier Jan Peter Balkenende nog de hoofdprijs uit in het RTL7-programma.

RTL eerder in de problemen door hulpprogramma’s

Het is niet de eerste keer dat RTL onder vuur ligt. Uit een artikelenreeks van NRC bleek dat deelnemers aan hulptelevisieprogramma’s ernstig misleid werden door de makers. Bij deelname aan de programma’s Geef mij nu je angst en Herrie in de keuken waren kandidaten gebonden aan verregaande, maar strikte geheime contracten. Wanneer ze stopten met de opnames dan kon RTL de productiekosten op de deelnemers verhalen.

Lees hier de drie publicaties: Hulptelevisie, helpt het?

Naar aanleiding van de berichtgeving van NRC paste RTL de contracten van de deelnemers aan.