‘Niets over dood 15-jarige in doofpot’

Zelfmoord Een verhaal met alleen maar verliezers, zei burgemeester Krewinkel van Heerlen over omstandigheden die tot dood Tharukshan leidden.

Op het Grotius College in Heerlen is een herdenkingshoekje ingericht voor de scholier die een einde aan zijn leven maakte. Zijn dood wordt in verband gebracht met pesterijen.
Op het Grotius College in Heerlen is een herdenkingshoekje ingericht voor de scholier die een einde aan zijn leven maakte. Zijn dood wordt in verband gebracht met pesterijen. Foto Marcel van Hoorn / ANP

„Heerlen is in rouw”, opent burgemeester Ralf Krewinkel de persconferentie woensdagavond in het gemeentehuis. „De zelfmoord van Tharukshan slaat bij velen diepe wonden.” Volgens hem kent het verhaal „alleen maar verliezers”. Zaterdagnacht maakte Tharukshan Selvam (15) een eind aan zijn leven. In zijn afscheidsbriefje schreef de leerling van het Grotius College in Heerlen dat hij droomde van vloggen op YouTube, zingen en een mooi leven, maar dat hij niet verder kon. Volgens zijn familie zag hij er te zeer tegenop weer naar school te gaan na de kerstvakantie. Hij werd daar en ook op het internet gepest. De familie verwijt instanties te weinig te hebben gedaan.

De eerste contacten tussen Tharukshan en familie, en school en hulpverleners dateren van 5 december. Aanleiding: een zelfmoordpoging van de jongen. „Ons bereiken nu signalen dat het niet de eerste was”, zegt Frank Schings, voorzitter van de directie van LVO Parkstad, waar het Grotius College onder valt. „Vanaf de 5de tot en met 22 december was er dagelijks contact. Ook met Tharukshans klas werd in zijn bijzijn gesproken over het pesten.” Op de 5de december is ook een expertiseteam van de gemeente ingeschakeld. Wethouder Jordy Clemens (SP, Onderwijs en Jeugdbeleid): „Dat team heeft een inschatting gemaakt van de risico’s en daarnaar gehandeld: de zorg ingeschakeld die nodig was.”

Volgens Schings was het niet altijd makkelijk gesprekken met Tharukshan te voeren. „Hij hield de hulp af. Mogelijk had die houding iets te maken met de Sri-Lankaanse wortels van de leerling en zijn familie.”

In die weken laaiden voortdurend ‘brandjes’ op, binnen en buiten school. „Ook leerlingen van elders waren bij het pesten van Tharukshan betrokken.” Het was nooit reden de politie in te schakelen. Die werd wel te hulp geroepen om het cyberpesten te onderzoeken. Schings: „Anonieme accounts verdwenen en kwamen daarna snel weer terug.”

Alles moet boven tafel

De contacten met school stopten na de rapportuitreiking voor de vakantie. Andere instanties hadden op 28 december voor het laatst contact met Tharukshan. LVO Parkstad overlegt met de Stichting School en Onderwijs en de onderwijsinspectie over een extern onderzoek. Schings zegt alles boven tafel te willen krijgen en bezweert dat niets de doofpot in gaat. Volgens hem speelden er mogelijk meer problemen dan alleen pesten. De gemeente overlegt met Jeugdzorg over een onderzoek naar hun kant. De dood van Tharukshan leidt ook tot woede. Op Facebook stond even een haatpagina waarop jongens die de leerling zouden hebben aangezet tot de zelfmoord bij naam werden genoemd. Bij de vermeende dader en de school zijn bedreigingen gekomen. Schings zegt aangifte te doen. Inmiddels zijn beveiligingsmaatregelen genomen.

Praten over zelfmoord kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’.Telefoonnummer 0900-0113 of www.113online.nl