Nederlandse strafzaak van rokers

Geld artsen ingezet tegen tabaksindustrie

Nederlandse artsen gaan de juridische strijd tegen de tabaksindustrie financieel ondersteunen. De vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) stelt ten minste 200.000 euro beschikbaar in de strijd voor ander rookbeleid in Nederland. Een deel gaat naar de strafzaak die rokers willen afdwingen tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland.

De rokers, bijgestaan door advocate Bénédicte Ficq, verwijten de tabaksfabrikanten doelbewust verslavende stoffen aan sigaretten toe te voegen, terwijl ze weten hoe dodelijk roken is. Ficq deed eind september namens twee longpatiënten aangifte en beschuldigt de fabrikanten en hun bestuurders van poging tot moord dan wel doodslag, zware mishandeling en valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie moet nog besluiten of de zaak aan de rechter wordt voorgelegd. Hoewel in het buitenland al zaken tegen tabaksproducenten dienden, is het voor het eerst dat hier met een strafzaak geprobeerd wordt de industrie aan te pakken.

In een commentaar noemt de vereniging de ondersteuningsactie een „uniek standpunt voor een tijdschrift en een vereniging van artsen”. Naast de financiële steun willen de artsen ook de druk op de politiek verhogen. In aanloop naar de verkiezingen zal de vereniging daartoe tweewekelijks artikelen publiceren om de gevaren van roken aan de orde te stellen.

Volgens hoofdredacteur van het tijdschrift Yolanda van der Graaf is het bedrag al toegekend en gaat het naast de strafzaak om geld voor andere initiatieven die zich sterk maken voor een ander rookbeleid. (NRC)