MosulLeger Irak rukt op

Foto’s AFP/Reuters

De opmars van het Iraakse leger en hun bondgenoten bij de herovering van de Noord-Iraakse stad Mosul op Islamitische Staat, verloopt stroever dan de regering in Bagdad vorige herfst nog had gehoopt. Maar juist in de eerste dagen van het nieuwe jaar hebben commando’s van het leger opnieuw enkele wijken in het oostelijke deel van de stad weten in te nemen. Daardoor staan de Iraakse troepen nu aan de oevers van de rivier de Tigris, die de stad in tweeën deelt. In het westelijke deel is IS echter nog heer en meester.

Hoewel er in het oosten ook nog steeds wordt gevochten, herneemt het dagelijkse leven in sommige oostelijke wijken zijn gang. Jongeren spelen een potje voetbal in het Doha-stadion (foto boven). Op veel plaatsen zijn de verwoestingen echter groot (foto midden). Vluchtelingen uit IS-wijken proberen zich via een nog net begaanbare brug in veiligheid te brengen aan de andere kant. (foto onder)