Leven Oost-Mosul weer op gang

Foto Khalid Mohammed / AP

De herovering van Mosul in Noord-Irak, dat sinds 2014 in handen is van Islamitische Staat, is deze week een belangrijk stuk dichterbij gekomen. Iraakse elitetroepen namen enkele noordelijke wijken in, waardoor nu „85 procent” van de stadsdelen ten oosten van de rivier de Trigris in handen is van het Iraakse leger, aldus een legerwoordvoerder donderdag tegen persbureau Reuters. Een week eerder was dat volgens hem nog 75 procent. Het leger begon op 17 oktober het offensief met een troepenmacht van honderdduizend man, in de verwachting de tweede stad van het land voor 1 januari te hebben heroverd. De opmars verliep echter traag, door de felle tegenstand van IS-strijders, zelfmoordbommen en achtergelaten boobytraps en landmijnen. IS zal daardoor mogelijk pas over drie maanden zijn verdreven uit de stad, zei de regering in december. Zo heerst IS nog altijd over het hele westen van de stad. Intussen tracht de bevolking in het heroverde oosten het gewone leven te hervatten. De familie van Musaap Yaser Hasem (17), die begin december omkwam door een mortieraanval van IS, kon hem woensdag herbegraven op de begraafplaats van Mosul. Eerder hadden ze hem uit veiligheidsoverwegingen in de eigen wijk ter aarde besteld (foto linksboven). Abu Wissam kon donderdag eindelijk zijn emoties de vrije loop laten over de executie van zijn vrouw en zoon door IS, waarbij hij het officiële executiebevel van IS voor zijn zoon omhoog hield (rechtsboven). ‘Gewone’ taxiritjes zijn weer mogelijk (linksonder), evenals een potje voetballen, zoals op het veld van kunstgras in het Doha-stadion in de stad.