Recensie

Recensie Boeken

Hanna Bervoets wint BNG Literatuurprijs

BNG Literatuurprijs Hanna Bervoets is de winnaar van de BNG Literatuurprijs 2016. Bervoets ontvangt de prijs voor haar roman Ivanov.

Foto Rien Zilvold

Dit maakte juryvoorzitter Hetty Hafkamp op donderdagavond bekend in de Amstelkerk van Amsterdam. Volgens de jury ‘houdt [Bervoets] nauw voeling met onze tijd, schrijft met evenveel gemak over een beklemmende dystopische wereld als over modernige relaties, die fastfood vormen voor haar cross-over lezers. Het is spannend om te ervaren waarmee Bervoets nu weer weet te verrassen. Dan spreken we wel over de gerijpte Bervoets.’ De BNG Literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend aan talentvolle auteurs onder de 40 jaar. Er is een bedrag van € 15.000,- aan verbonden.

Opvallend was dat er dit jaar vijf genomineerden waren, waar dat er de afgelopen twee jaar maar drie waren. ‘De tijd van schraalte lijkt voorbij, in de literatuur. Het lijkt de economie wel,’ merkte de jury op, naast Hafkamp bestaande uit Jacqueline Bel, Arjan Peters en Jeroen Vullings. De andere vier genomineerden waren: Thomas van Aalten (Henry!), Merijn de Boer (’t Jagthuys), Anne Eekhout (Op een nacht) en Eva Meijer (Het Vogelhuis, Cossee). Laatstgenoemde kreeg de lezersprijs.

Wij spraken Bervoets kort aan de telefoon. Lees het hier: “Ik heb altijd een beetje moeite met de roep om engagement”

Het engagement in het werk van Bervoets was ook reden voor de jury van de driejaarlijkse Frans Kellendonk Prijs om een dag eerder bekend te maken dat die naar Bervoets ging. Hier merkte de jury (Barber van de Pol, Carl De Strycker en Maria Vlaar) over het oeuvre van Bervoets op: ‘Ze is inhoudelijk en vormtechnisch op zoek naar telkens nieuwe manieren om haar onmiskenbare maatschappelijke engagement uit de drukken. […] Op 32-jarige leeftijd kan ze al bogen op een stevige productie, met een eigen toon en plaats.’ Op 20 februari wanneer Bervoets de prijs krijgt uitgereikt, ontvangt ze € 5000,-

In deze krant oordeelde Arjen Fortuin over Ivanov: ‘Bervoets tekent het New Yorkse studentenleven soepel, geestig en met losse hand, van de smoezelige dorms tot de alleswetende en ten diepste politiek-correcte studenten cultural analysis. Slechts zijn homoseksualiteit voorziet Felix (man, wit) van een beetje street credibility.’

---

Het is de nachtmerrie van elke organisatie: je organiseert een prijs, een mooie feestelijke avond en spreekt met een krant af dat ze de winnaar alvast onder embargo mogen weten. Dat gaat de hele dag goed, totdat een uur voor de bekendmaking op de site van die krant – NRC in dit geval – de winnaar al wordt aangekondigd. En ook al werd het bericht onmiddellijk weer van de site gehaald, het nieuws lag op straat, met als resultaat een verpeste avond, verdrietige auteurs, en boze sponsors.
Er rest ons niets anders dan aan alle betrokkenen excuses voor deze blunder aan te bieden en uit te leggen hoe dit zo heeft kunnen gebeuren. Dagelijks worden er stukken klaargezet om online te gaan. Daarbij staat ook aangegeven wanneer het stuk op de site mag. Door een fout in het systeem ging dat vanavond mis en kwam het stuk een uur eerder online dan afgesproken en aangegeven. Dat is vreselijk, vooral voor alle betrokkenen van en rondom de prijs, maar ook voor de krant. Je maakt afspraken om ze na te komen, de organisatie vertrouwt je en als krant wil je dat vertrouwen absoluut niet schaden. Bij zoiets moois als een literaire prijs is niemand er bij gebaat om de winnaar vroegtijdig bekend te maken.

We feliciteren Hanna Bervoets van harte met deze prijs, en hopen van alle vijf de genomineerden snel weer nieuwe boeken te mogen lezen