‘Freezone’ Jan Evertsenstraat zorgt voor scheve ogen

Minder regeltjes leiden niet altijd tot meer plezier. Of in ieder geval: niet voor iedereen. Daarom is het concept van een ‘freezone’ – een gebied met minder regels – op de Jan Evertsenstraat ook zo interessant. Het concept betekende het begin én het einde van bakkerij De Tweede Jeugd. In oktober opende deze brood-outlet, die producten verkoopt van oud brood dat anders weggegooid zou worden. De broodredders installeerden een gezellig kraampje op de stoep voor hun pop-upstore, waar ze tosti’s en drankjes verkochten.

Niet eerlijk, vond de buurman die tegelijkertijd een café begon maar wél de volle huur betaalt en een terrasvergunning moest aanvragen. Hij beklaagde zich bij de huisbaas, die besloot het contract van de brood-outlet op te zeggen.

Dus tja, een freezone: is dat wel zo handig? De mannen van De Tweede Jeugd stoppen in ieder geval toch met een positief gevoel. Benjamin Namane (29): „We waren op zoek naar een plek om ons concept te testen en omdat we ook buiten mochten staan, werd het succesvol. Het is een beetje ongelukkig gelopen, maar we hebben begrip voor onze ex-buurman.” Binnenkort verkopen ze hun producten vanuit een caravan op het Mercatorplein – mogelijk door de freezone. Hopelijk dit keer wat langer.