Ex-geheim agent was Rusland-expert

Opsteller dossier Trump-Rusland

Christopher Steele is de naam van de persoon die het dossier over Trump zou hebben opgesteld. Hij is een Britse ex-spion.

Foto Drew Angerer / AFP

De voormalige Britse spion die verantwoordelijk zou zijn voor het opstellen van een dossier over de banden tussen Donald Trump en Rusland is woensdagavond geïdentificeerd als Christopher Steele. De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) onthulde zijn identiteit een dag nadat CNN het nieuws bracht dat zowel Obama als Trump door de veiligheidsdiensten geïnformeerd was dat dit dossier in omloop is.

De belangrijkste claim uit het dossier, dat zou zijn gefinancierd door tegenstanders van Trump binnen zowel de Republikeinse als de Democratische Partij: Rusland heeft compromitterende informatie over Donald Trump waardoor de komende president van de VS chantabel zou zijn.

Trump reageerde woedend op het dossier, dat hij „nep” noemde, samengesteld door „zieke mensen” in de stijl van nazi Duitsland. Ook Rusland ontkent alle aantijgingen.

Steele (52), die jarenlang voor de Britse inlichtingendienst MI6 zou hebben gewerkt, is directeur van het in Londen gevestigde Orbis Business Intelligence, een commercieel adviesbureau dat in 2009 werd opgericht door voormalige inlichtingenagenten. Volgens de website verschaft het bedrijf zijn cliënten „strategisch inzicht, inlichtingen en onderzoeksdiensten”.

Over Steele is vooralsnog weinig bekend. Verschillende nieuwsmedia melden dat hij ruim twintig jaar als Rusland-expert verbonden was aan MI6, die hem in 1990 uitzond naar Moskou als spion. Na zijn vertrek bij MI6 zou hij de FBI van informatie hebben voorzien, onder meer over corruptie bij voetbalbond FIFA.

Steele zou volgens de New York Times in juni 2016 zijn ingehuurd door Glenn Simpson, een voormalig journalist van de WSJ, die nu het onderzoeksbureau Fusion GPS leidt. Simpson verzamelde al langer informatie over Trump voor de Republikeinen. Nadat duidelijk werd dat Trump de Republikeinse presidentskandidaat werd, werkte hij verder voor de Democraten.

Omdat Steele niet meer zelf naar Moskou kon reizen, schakelde hij Russisch sprekende mensen in om zijn informanten in Rusland uit te horen over Trump. Die bevindingen zouden de basis vormen van het compromitterende dossier.

Daarin worden twee Russische operaties beschreven: de jarenlange inspanningen van Rusland om Trump te beïnvloeden, onder meer door het aanbieden van aantrekkelijke zakendeals en het heimelijk maken van een seksvideo van Trump met Russische prostituees. De andere operatie is het leggen van intensieve contacten tussen het Kremlin en de entourage van Trump tijdens de campagne.

De Amerikaanse veiligheidsdiensten, noch de verschillende nieuwsorganisaties die het dossier al langer bezitten, hebben de claims kunnen verifiëren. Een paar uur voordat zijn identiteit werd onthuld, zou Steele zijn woning in Londen hebben verlaten uit vrees voor de veiligheid van hem en zijn gezin.

    • Floor Boon