Amerikaanse verkiezingscampagne

Justitie onderzoekt rol van FBI-directeur in ‘e-mailgate’ rond Hillary Clinton

Het Amerikaanse ministerie van Justitie begint een onderzoek naar het optreden van de FBI en zijn directeur James Comey vlak voor de presidentsverkiezingen van 2016. Daarbij kijkt inspecteur-generaal Michael Horowitz onder meer naar Comey's besluit om elf dagen voor de verkiezingen het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton te heropenen.

Aanleiding was de vondst van e-mails van Clinton op een laptop van de voormalige politicus Anthony Weiner. Een dag voor de verkiezingen kondigde Comey aan dat niets opzienbarends gevonden was en dat hij het onderzoek weer afsloot. Veel Democraten, onder wie Clinton zelf, denken dat Comey’s actie een belangrijke oorzaak was van Clintons verlies van de verkiezingen. „Onze analyse is dat Comey’s brief, die twijfels wekte waarvoor geen reden was – en dat was bewezen – ons momentum stopte”, zei Clinton enige dagen na de verkiezingen.

Volgens Horowitz zal het ministerie onderzoeken of Comey juist heeft gehandeld. Ook kijkt het naar diens persconferentie van juli 2016. Comey meldde toen dat Hillary Clinton niet vervolgd zou worden voor het gebruik van haar privé-server toen ze minister van Buitenlandse Zaken was, maar noemde haar tegelijkertijd „extreem onvoorzichtig” en trok publiekelijkhaar beoordelingsvermogen in twijfel.

Het is ongebruikelijk dat de FBI-top zich uitspreekt over een onderzoek dat niet tot vervolging leidt. Toen hem deze week tijdens een hoorzitting in het Congres gevraagd werd of de FBI onderzoek deed naar Trumps mogelijke banden met Rusland, zei Comey: „Ik zou nooit commentaar geven over onderzoeken in een open forum.” (NRC)

Risico’s voor Trump pag. 5, 14-15