Rabobank boekt 700 miljoen euro af op belang in Achmea

Ook kondigde de Rabobank woensdag aan 1 miljard aan nieuwe certificaten uit te gaan geven om extra kapitaal aan te trekken.

Een gebouw van verzekraar Achmea. Rabobank boekt 700 miljoen euro af op belang in de verzekeraar.
Een gebouw van verzekraar Achmea. Rabobank boekt 700 miljoen euro af op belang in de verzekeraar. Foto ANP

De Rabobank heeft woensdag aangekondigd 700 miljoen euro af te gaan boeken op zijn belang in verzekeraar Achmea. De bank doet de forse afboeking, zo schrijft zij zelf in een persbericht, “vanwege ontwikkelingen in de verzekeringssector”.

De aankondiging is opvallend: de verzekeringsbranche staat al sinds een aantal jaar onder druk. Een woordvoerder van de Rabobank zegt dat de afboeking te maken heeft met de tegenvallende prestaties van Achmea het afgelopen jaar. De verzekeraar kondigde in december aan tot en met 2020 nog eens tweeduizend banen te schrappen. Dit komt bovenop een al in 2013 aangekondigde ontslaggolf waarbij nog eens vierduizend arbeidsplekken verdwijnen.

Op haar site schrijft de bank dat de afboeking “beperkte impact” heeft op de eigen kapitaalpositie. Ook wordt deze “meer dan gecompenseerd door de sterke operationele prestaties” en de “lagere kosten”, aldus de Rabobank.

Achmea grootste Nederlandse deelneming

Volgens het Financieele Dagblad heeft de Rabobank 29 procent van Achmea in handen, en is de verzekeraar daarmee de grootste Nederlandse deelneming van de bank. Volgens een woordvoerder van de Rabobank staat Achmea voor 2,5 miljard bij ze in de boeken.

Samen met de afboeking op Achmea maakte de Rabobank bekend ook miljard aan nieuwe certificaten uit te gaan geven om extra kapitaal aan te trekken en het eigen vermogen te verbeteren. De bank zegt daarmee te willen anticiperen op een verwachte verscherping van de kapitaaleisen. De certificaten worden verkocht aan zowel institutionele als particuliere beleggers. Volgens ANP heeft de Rabobank op dit moment 5,9 miljard euro aan certificaten uitstaan bij beleggers.