Recensie

Recensie Muziek

Opmerkelijk duo brengt rijkdom van Chopin

Klassiek

Daniël Wayenberg & Martin Oei Chopin à deux

Het is een opmerkelijk pianoduo: de doorgewinterde Daniël Wayenberg (87) en de piepjonge Martin Oei (20). De een is een oude rot met een voorkeur voor moderne Steinways, de ander een conservatoriumstudent met een passie voor historische instrumenten. Voor hun gezamenlijke cd-debuut wijden Wayenberg en Oei zich aan de twee pianoconcerten van Chopin. Een primeur is dat ze hier kiezen voor twee historische Erard-vleugels. Dat resulteert in een kleinere, meer heldere klank. Aardig is dat Oei en Wayenberg elk de solopartij van één concert voor hun rekening nemen. Van spetterende virtuositeit tot vloeiende lyriek: in hun samenspel komt de rijkdom van Chopins pianoconcerten overtuigend naar voren. Zeker verfrissend voor wie gewend is deze werken mét orkest te horen.