onderwijs

Staatssecretaris Dekker wil soepeler overstap vmbo-havo

De doorstroming van vmbo’ers naar het havo wordt versoepeld. Nu stellen veel scholen daarvoor aanvullende eisen, maar staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD) gaat de wet zo aanpassen dat dit niet meer kan, schreef hij woensdag aan de Tweede Kamer. Volgens Dekker zijn de eisen om door te stromen nu te vaak onduidelijk en bovendien per school verschillend. Bovendien ziet hij te veel drempels, die leerlingen ervan kunnen weerhouden het beste uit zichzelf te halen. Extra eisen stellen aan de leerling vindt Dekker de omgekeerde wereld. Scholen vinden de maatregel een slecht plan. „Niet iedere vmbo’er is in staat om het havo te halen, leerlingen komen hiermee in de problemen”, zegt een woordvoerder van koepelorganisatie VO-raad. (ANP)