Meer vastgoedbeleggingen dan in het oude recordjaar 2007

Vastgoed Met 13,5 miljard euro ging er vorig jaar meer geld richting vastgoed dan voor de crisis. Gevaarlijk? „De markt is nu anders dan in 2007.”

Foto Bart Maat / ANP

Nog nooit werd er zo veel belegd in Nederlands commercieel vastgoed als in 2016. Met 13,5 miljard euro is nu zelfs recordjaar 2007 uit de boeken. Toen kwamen de vastgoedbeleggingen uit op 13,15 miljard euro. Dat blijkt uit dinsdag gepresenteerde cijfers van de internationale vastgoedadviseur CBRE. Ten opzichte van 2015 is sprake van een stijging van 18 procent.

Een belangrijke verklaring voor het record is de historisch lage rente. Op staatsobligaties valt nauwelijks iets te verdienen. Daarom zoeken beleggers uit binnen- en buitenland veilige investeringen waarop dat wél kan. In Nederland storten ze zich met name op kantoren (5,8 miljard euro), woningen (3,3 miljard euro) en winkelpanden (1,8 miljard euro).

„In vergelijking met verschillende grote Europese landen is Nederland een poos achtergebleven”, zegt Jos Tromp, die als hoofd onderzoek Europa verbonden is aan CBRE. De instroom van beleggingsgeld lag van 2008 tot en met 2013 laag vanwege een combinatie van factoren zoals de zwakke economie en verschillende problemen op de woningmarkt, waaronder de hoge leegstand en winkelproblematiek.

„Maar vanaf 2013 is het langzaam maar zeker beter gegaan”, zegt Tromp. Eerst kwamen zoals gebruikelijk de private-equityfirma’s en in de jaren daarna volgden, aangemoedigd door de lage rente, de institutionele beleggers.

Krapte dreigt

In 2016 waren er verschillende grote transacties. Zo ging de door Rem Koolhaas ontworpen De Rotterdam aan de oevers van de Maas in juni voor 350 miljoen euro over van de Rabo Vastgoedgroep naar een consortium van Koreaanse beleggers. En kocht het Duitse beursgenoteerde vastgoedfonds Patrizia in maart opnieuw een hele brok Nederlandse huurwoningen, 1.275 dit keer in onder meer Amsterdam en Zwolle.

Zelfs de kantorenmarkt is opgeleefd. „Die heeft een hele tijd stilgelegen”, zegt Tromp. Maar in en rond Amsterdam dreigt dankzij de aantrekkende economie en het ombouwen en slopen van kantoren weer krapte te ontstaan, met name voor gebruikers die grote kantoorruimte zoeken.

Wijst het nieuwe vastgoedrecord op een grote bubbel? Tromp denkt van niet, want volgens hem nemen beleggers minder risico dan in 2007. „Destijds kon je alles verkopen, zelfs land dat geen bestemming had en kantoren in regionale steden waar nu geen belegger naar omkijkt.”

Tromp verwacht dan ook niet dat het record dit jaar opnieuw gebroken zal worden. „Je loopt op een gegeven moment tegen de max aan. Beleggers zijn zich bewust van fouten in het verleden en dus minder snel bereid om in vastgoed met een hoger risicoprofiel te stappen.”