Kremlin: Rusland heeft hier niets mee te maken

Reactie

De Russische autoriteiten hebben beschuldigingen dat het Kremlin belastend materiaal bezit over aanstaand Amerikaans president Donald Trump afgedaan als onzin.

„Het Kremlin heeft geen kompromat [compromitterend materiaal] over Trump”, zo zei Poetins woordvoerder Dmitri Peskov in antwoord op vragen van journalisten. „De informatie daarover is onjuist en is niet meer dan een totaal verzinsel.”

Rusland ontkent nog steeds bij hoog en bij laag dat het zich heimelijk in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou hebben gemengd. Moskou is „moe van dergelijke beschuldigingen”, zo zei Peskov.

Poetins woordvoerder sprak eerder deze week al van een „totale heksenjacht”.

De Amerikaanse site Buzzfeed publiceerde dinsdag een reeks memo’s die afkomstig zouden zijn van een oud-agent van de Britse geheime dienst over Ruslands rol in de Amerikaanse verkiezingen. De documenten zouden al langer circuleren in Washington, maar door niemand openbaar zijn gemaakt. Vorige week briefden Amerikaanse diensten Obama en Trump.

In de documenten wordt woordvoerder en Poetin-vertrouweling Dmitri Peskov aangewezen als de leidende man achter Ruslands ‘informatiecampagne’. Andere prominente figuren in de Russische regering, zoals premier Dmitri Medvedev en het voormalige hoofd van de presidentiële administratie, Sergej Ivanov, zouden vinden dat Peskov en zijn team veel te ver gingen. Ivanov zou deze zomer hebben gezegd dat hij woedend was over Peskovs „olifant-in-een-porseleinkast-zwarte-pr-campagne”.

Volgens dezelfde bron zou Peskov het „in zijn broek doen” over de mogelijke repercussies en vrezen dat hij als schuldige zou worden aangewezen, mocht de campagne bekend worden. Volgens een bron rond premier Medvedev zou binnen het Kremlin verdeeldheid zijn over Peskovs aanpak. President Poetin zou de campagne van zijn perssecretaris echter hebben gesteund.