Hij waarschuwde voor ‘hervorm-moeheid’

Roman Herzog (1934-2017), oud-president Duitsland

Hij pleitte voor hervorming van vastgelopen Duitsland en stelde herdenkingsdag Holocaust-slachtoffers in.

Roman Herzog in 2015.
Roman Herzog in 2015. Foto DPA

Roman Herzog was de president die Duitsland in 1997 veroordeelde voor het onnodig vertragen van sociale en economische hervormingen. ‘Durch Deutschland muss ein Ruck gehen’ zijn de beroemd geworden woorden waarmee de CDU-politicus het land opriep heilige huisjes achter zich te laten en verstikkende wetgeving aan te passen, om niet achterop te raken bij landen in Azië.

Duitsland kampte in die tijd met een hoge werkloosheid. De speech werd bekend als de Ruck-Rede. Het zou nog jaren duren voor hervormingen aan de Duitse verzorgingsstaat echt werden doorgevoerd.

De dinsdag op 82-jarige leeftijd overleden Herzog was van 1994 tot 1999 president van de Bondsrepubliek. De jaren ervoor was hij onder meer minister van Onderwijs en president van het federale Constitutioneel Hof.

Herzog was ook de president die een nationale herdenkingsdag instelde voor slachtoffers van de Holocaust. Sinds 1996 wordt in Duitsland jaarlijks op 27 januari, de dag dat vernietigingskamp Auschwitz bevrijd werd, stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Deze dag moet Duitsers volgens Herzog aan hun duistere verleden herinneren en toekomstige generaties waakzaam houden.

In 1994 woonde Herzog in Polen de herdenking van de opstand in het getto van Warschau bij die dat jaar vijftig jaar geleden plaatsvond. In een veelgeprezen toespraak vroeg hij de Polen om vergiffenis voor de Duitse oorlogsmisdaden.