Heerlense scholier pleegt zelfmoord ‘om pesterijen’

Grotius College De vijftienjarige scholier Tharuksan Selvam wilde na de vakantie niet naar school omdat hij niet meer tegen het gepest kon.

In Heerlen heeft een vijftienjarige jongen zelfmoord gepleegd omdat hij op school werd gepest. Dat stelt zijn familie. Tharukshan Selvam maakte zondag een einde aan zijn leven. Zijn familie maakte bekend dat hij aan het einde van de kerstvakantie te erg opzag tegen de terugkeer naar zijn school, het Grotius College in Heerlen. De Selvams verwijten de school en hulpinstanties dat ze onvoldoende zijn opgetreden tegen het pesten van de jongen en hem te weinig hebben begeleid.

In zijn afscheidsbriefje schreef de scholier dat hij droomde van vloggen op YouTube, zingen en een mooi leven, maar dat hij niet verder kon.

Volgens Selvams familie maakten medeleerlingen een tijdlang misbruik van zijn goedheid door hem voor hen te laten betalen in fastfoodrestaurants en winkels. Deze ‘leningen’ werden nooit terugbetaald. Toen de familie de uitgaven ontdekte, nam die Tharukshans bankpas in. Daarna begonnen pesterijen op school en internet. De jongen zou zijn gediscrimineerd en met eten bekogeld.

Zeven weken geleden ondernam Selvam een eerste zelfmoordpoging. Daarna werden diverse instanties – school, politie, huisarts, zorginstellingen, expertiseteam gemeente Heerlen – ingeschakeld, maar die hebben volgens de familie onvoldoende doorgepakt en hem te weinig in de gaten gehouden.

Aan zijn familie liet de jongen overigens ook niet het achterste van zijn tong zien. „Hij vertelde dat hij werd gepest, dat hij zich alleen voelde”, verklaarde een van Tharukshans zussen dinsdag tegen de Limburgse omroep L1. Meer wilde hij aan hen niet kwijt. „Hij vertelde dat we verdrietig zouden worden als hij het ons allemaal zou vertellen.”

Directievoorzitter Frank Schings van LVO Parkstad, het schoolbestuur waaronder het Grotius College valt, was vanochtend niet voor commentaar bereikbaar. Tegen het regionale dagblad De Limburger zei hij dat de zaak bij zijn weten anders in elkaar zit dan door de familie naar buiten is gebracht. „Ik kan me de emotie zeker voorstellen, maar dit is slechts halve informatie. Door dit zo naar buiten te brengen, kun je verkeerde mensen pijn doen.” Om privacyredenen wilde hij geen details geven. Hij kondigde een groot onderzoek aan. „En de school is daar partij in. Daar waar wij fouten hebben gemaakt, zullen wij die erkennen.”

De gemeente Heerlen bevestigt in een verklaring dat haar expertiseteam contact had met de jongen. „Helaas heeft dit het vreselijke drama niet kunnen voorkomen.”

Pesten op en rond school wordt vaker als reden voor een zelfmoord genoemd. De afgelopen jaren is een aantal van dit soort zelfmoorden in het nieuws geweest. Tim Ribberink (20) uit Tilligte maakte op 1 november 2012 een einde aan zijn leven, waarna zijn ouders de aandacht vestigden op de pesterijen die hun zoon te verduren had gehad.

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoonnummer 0900-0113 of www.113online.nl