Haatmisdrijf

Doodstraf voor kerkschutter South Carolina Dylann Roof

De jury van een rechtbank in de Amerikaanse staat South Carolina heeft Dylann Roof, de extreem-rechtse terrorist die in 2015 negen Afro-Amerikaanse kerkgangers doodschoot, veroordeeld tot de doodstraf. Dat meldt persbureau Reuters. Het is de eerste keer dat een federale rechtbank iemand voor een haatmisdrijf tot de doodstraf veroordeelt. In november oordeelden de twaalf juryleden al dat hij schuldig is aan alle 33 aanklachten tegen hem, waaronder het plegen van een haatmisdrijf. Met het opleggen van de doodstraf volgt de jury de eis van de openbare aanklager in de staat, die in 2015 de doodstraf eiste. Roof (22), die zijn eigen verdediging deed , benadrukte dat hij psychologisch niks mankeerde. „Ik moet dit doen. Jullie verkrachten onze vrouwen en nemen het land over”, zei hij bij het schieten. (NRC)