Filmoverzicht: Brimstone grijpt je bij de keel, Allied bevat een hoop onzin

De filmredactie van NRC recenseert de nieuwe films van deze week. Wat mag je niet missen, en wat kun je overslaan?

 • ●●●●

  Brimstone: Gruwelwestern

  Als je er iets langer bij stilstaat is de gruwel in Brimstone wat veel van het goede, net als de talrijke momenten waar de bijbelse symboliek er dik bovenop ligt. Maar tijd om daarover na te denken heb je tijdens het kijken van deze western niet: vanaf de eerste scène grijpt Koolhoven je bij de keel en gunt je geen moment om weg te mijmeren, tot het laatste schot geklonken heeft. Lees de recensie: Te lang, te vet, maar wel heel spannend

  Regie: Martin Koolhoven. Met: Dakota Fanning, Guy Pearce, Carice van Houten, Kit Harington. In: 66 bioscopen.

 • ●●●●●

  Lion: Melodrama

  Debuterend speelfilmregisseur Garth Davis vertelt het waargebeurde verhaal van Lion fijnzinnig, met de camera altijd op ooghoogte van Saroo. Zo raakt de kijker met hem verbonden en wordt de tragiek van een jongetje dat verloren raakt in een gevaarlijke metropool benadrukt. Dat Saroo wordt gespeeld door de aandoenlijke Sunny Pawar helpt enorm om zijn lot invoelbaar te maken. Lees de recensie: Kolkata door ogen van vijfjarige

  Regie: Garth Davis. Met: Dev Patel, Sunny Pawar, Nicole Kidman, David Wenham, Rooney Mara.

 • Lees ook het interview met Dev Patel: ‘In India was ik een buitenstaander’
 • ●●●●●

  Patriots Day: Actie

  Hoe hard de film ook zijn best doet om je te laten geloven dat er systeem zat in het onderzoek in die cruciale uren na de aanslag, de weinig geruststellende indruk die overblijft is dat politiewerk vooral een kwestie van volharding en geluk is. Dat komt ook omdat Wahlbergs Tommy Saunders in tegenstelling tot de meeste andere personages geen echt bestaande agent is, maar een optelsom van verschillende politiemannen die aan onderzoek en klopjacht hebben meegewerkt.

  Wahlberg speelt dus eigenlijk de Wahlberg-held die hij in alle films van Peter Berg mag spelen: charmant, eerlijk, opvliegend, bazig, anti-autoritair. Zo’n held waarvan je hóópt dat hij op elke plaats delict als eerste arriveert. Lees de recensie: Waarom is deze film ‘nodig’ in Amerika?

  Regie: Peter Berg. Met: Mark Wahlberg, John Goodman, Kevin Bacon. In: 61 bioscopen.

 • Lees het interview met Mark Wahlberg en Peter Berg: Rennen naar de ramp
 • ●●●●●

  To My Beloved (Para minha amada morta): Arthouse

  De Braziliaanse regisseur Aly Muritiba wilde in zijn observerend gefilmde debuut To My Beloved (Para minha amada morta) een personage creëren dat ook voor hemzelf een enigma bleef.

  Die raadselachtigheid werkt voor en tegen de film. Hoofdpersoon Fernando is niet per se een sympathieke figuur. Van de ene op de andere dag laat hij zijn zoontje in de steek om achter de minnaar van zijn vrouw aan te gaan, maar we krijgen weinig reden behalve zijn jaloezie . Lees de recensie: Verteerd door furie en jaloezie

  Regie: Aly Muritiba. Met: Fernando Alves Pinto, Mayana Neiva, Lourinelson Vladmir. In: 6 bioscopen.

 • ●●●●●

  Allied: Drama

  Regisseur Zemeckis is beroemd vanwege zijn actiekomedies (de Back to The Future-reeks) en andere films die zwaar leunen op special effects. Ook in Allied steken de – schaarse – actiescènes ver uit boven de scènes met vooral dialogen, die nogal stug blijven. Allied lijdt ook onder ongemakkelijke verschuivingen van toon. De eerste helft is een hoop, bij vlagen onderhoudende, onzin over twee spionnen die ongemakkelijk om elkaar heen draaien, verliefd worden, maar nooit van elkaar weten of ze elkaar nu bedriegen of niet. Lees de recensie: Halfslachtig eerbetoon aan ‘Casablanca’

  Regie: Robert Zemeckis. Met: Brad Pitt, Marion Cotillard. In: 47 bioscopen.

 • ●●●●●

  The Bye Bye Man: Horror

  The Bye Bye Man van Stacy Title, een van de weinige vrouwelijke regisseurs die een plekje in het horrorgenre aan het veroveren zijn, gaat over die fatale besmettelijkheid van angst. De film doet dat slim, en vol suggestie, zeker aanvankelijk. Op het moment dat de hoofdpersonen allemaal goed gek en paranoïde zijn geworden, ondermijnen ouderwetse shocks en thrills die zo zorgvuldig opgebouwde zinsbegoochelingen weer. Lees de recensie: Fataal besmettelijke angst

  Regie: Stacy Title. Met: Douglas Smith, Lucien Laviscount, Cressida Bonas. In: 34 bioscopen.