Dylann Roof

Rechter bevestigt doodstraf moordenaar Charleston

Dylann Roof, de 22-jarige man die in Charleston, in de Amerikaanse staat South Carolina, negen mensen doodschoot tijdens een dienst van een zwarte kerkgemeenschap, krijgt de doodstraf. Dat heeft de rechter bevestigd nadat de jury dinsdag die straf voorstelde. Roof is de eerste die de federale doodstraf krijgt voor een haatmisdrijf, een misdaad gepleegd uit vooroordelen. Hij schoot de leden van de kerkgemeenschap in juni 2015 dood, en toonde daarna nooit berouw over zijn daad. Ook zag hij af van het recht op een advocaat. Het oordeel in de zaak betekent vermoedelijk dat de zaak nog lang zal doorgaan. Doodstrafvonnissen leiden in de Verenigde Staten meestal tot zeer lange rechtszaken, waarbij veel beroep wordt aangetekend. Sinds 1988 zijn er in de VS drie federale doodstraffen gevonnist.(AP)