Donderdag mogelijk drukke avondspits door storm en winterweer

Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat. Uit voorzorg werd de Hollandsche IJsselkering in de nacht van woensdag op donderdag gesloten.

De Hollandse IJsselkering, hier op archiefbeeld, wordt 's nachts uit voorzorg gesloten.
De Hollandse IJsselkering, hier op archiefbeeld, wordt 's nachts uit voorzorg gesloten. Foto Valerie Kuypers / ANP

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers dat er donderdagavond mogelijk veel meer file staat dan normaal. Dat komt door een combinatie van een storm langs de Noordzeekust en verwachte winterse neerslag. Vooral in het noorden van Nederland worden in de loop van de middag zware windstoten verwacht. Ook na de spits moeten weggebruikers nog rekening houden met het slechte weer:

“Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden en het rijgedrag aan de omstandigheden aan te passen.”

In de loop van donderdagavond en -nacht kan het volgens het KNMI enkele uren gaan sneeuwen in het zuiden, midden en oosten van het land, waardoor er kans is op gladheid.

Waterstanden

De waterstanden langs de kust zijn hoger dan normaal. Volgens Rijkswaterstaat heeft dat te maken met twee opeenvolgende stormen in combinatie met springtij. De Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel is in de nacht van woensdag op donderdag uit voorzorg gesloten. Om 7.00 uur ging de kering weer open.

De IJsselkering moet ervoor zorgen dat het laagste deel van Nederland - bijna zeven meter onder NAP - niet overstroomt. Rijkswaterstaat zegt dat Oosterscheldekering en de Maeslantkering in de loop van donderdag of vrijdag mogelijk ook gesloten worden. De IJsselkering zal ook vrijdag van 12.00 uur tot 22.00 uur gesloten worden.

Ook bestaat donderdag het risico dat Zeeland, Zuid-Holland en de noordelijke provincies met dermate hoge waterstanden te maken krijgen dat sluizen en bruggen niet bediend kunnen worden.

Vanwege de zware wind en het hoge water op woensdag werd vanaf 21.00 uur ‘s avonds de zeesluis Farmsum bij het Groningse Delfzijl afgesloten, meldde Rijkswaterstaat. De veerdam bij het Friese Holwerd ging woensdagavond eveneens dicht tot 23.00 uur en is ook donderdagochtend gesloten tussen 07.30 uur en 10.30 uur.