Dieselschandaal

VW meldt schikkingsvoorstel van 4 mld euro aan justitie in de VS

De Duitse autofabrikant Volkswagen heeft een concreet schikkingsvoorstel gedaan van 4,3 miljard dollar (4.07 miljard euro) aan het Amerikaanse ministerie van Justitie. Dat meldde het bedrijf dinsdag in een persbericht. VW moet de boete betalen voor de grootschalige emissiefraude met dieselauto’s. Als onderdeel van de schikking zal VW schuld erkennen aan plegen van emissiefraude, douanefraude en het overtreden van milieuwetgeving. Er wordt een onafhankelijke waakhond ingesteld die de komende drie jaar toezicht zal houden op de autoproductie. VW omschrijft de gesprekken als „vergevorderd”, maar beide partijen moesten maandagochtend nog akkoord gaan. Afgelopen weekend werd VW-topman Oliver Schmidt nog gearresteerd in Miami vanwege betrokkenheid bij het schandaal. (NRC)