In beeld

De Elbphilharmonie in Hamburg is een staaltje architectuur van wereldklasse

De bouw duurde zes jaar langer dan verwacht en kostte 866 miljoen, maar nu heeft Hamburg met de Elbphilharmonie een gebouw van internationale allure in huis en is alle schande vergeten. Het concertgebouw wordt vanavond met een concert van het NDR Elbphilharmonie Orkest officieel in gebruik genomen.
Hamburg is trotst op zijn ‘Elphi’. Het is alsof juist de volstrekt uit de hand gelopen kosten ervan (het behoort tot de top-12 duurste gebouwen ter wereld) en de lijdensweg naar de voltooiing, in de ogen van de Hamburgers extra allure aan het gebouw verlenen.
Reuters / Fabian Bimmer
Het gebouw is ontworpen door het bureau Herzog & De Meuron, dat eerder onder meer de Tate Modern in Londen (2000) en het Olympisch stadion in Beijing (2008) ontwierp.
EPA / Carsten Koall
Met zes jaar vertraging werd eind oktober het gebouw opgeleverd.
EPA / Christian Charisius
Iedereen mag er in zien wat hij wil: een ijsberg of een zeilschip, maar volgens de architect Pierre de Meuron moet het gebouw een tent voorstellen.
EPA / Carsten Koall
De ingang op de begane grond is niet theatraal, maar het spektakel wel begint direct daarachter. Bezoekers moeten over een gebogen, eindeloos lijkende roltrap door een hemels witte, steeds nauwer worden tunnel van 86 meter naar de Plaza, het nieuwe, halfopen met rode klinkers bestrate dakplein.
EPA / Christian Charisius
Trappenhuis en foyer. Vanaf de Plaza voeren welvende, houten trappen naar twee muziekzalen.
EPA / Christian Charisius
Achim Dobschall, directeur van het NDR Elbphilharmonie Orkest, ontvangt de pers voor een rondleiding in november.
EPA / Christian Charisius
De grote concertzaal biedt plaats aan 2.100 bezoekers. Net als in de Berliner Philharmonie staat het podium in het midden van de zaal en zijn de stoelen er rondom neergezet in grillig gevormde vakken die als tribunes steil omhooglopen.
EPA / Christian Charisius
De organische vormen van de Hamburgse zaal worden beklemtoond doordat alle wanden en balustrades zijn bekleed met duizenden akoestische, beige panelen met bladnerfachtige structuren waarvan er, net als bij planten, geen twee dezelfde zijn.
EPA / Christian Charisius
Vanuit het gebouw hebben bezoekers, al dan niet door golvende glaswanden, een schitterend uitzicht op de stad aan de ene kant en op de haven aan de overkant van de Elbe.
EPA / Christian Charisius
Repetitie eerder deze week van de lichtshow voor de opening.
Reuters / Fabian Bimmer
Dansers van het gezelschap Sasha Waltz and Guests oefenen voor de openingsdans.
EPA / Axel Heimken
EPA / Axel Heimken
Woensdagavond om 18:00 uur wordt de concertzaal officieel in gebruik genomen met het eerste concert van het NDR Elbphilharmonie Orkest.
EPA / Axel Heimken