Makaak gaat vreemd met hert

Foto Alexandre Bonnefoy

Je zou het bestialiteit kunnen noemen: een Japanse makaak probeert met een hert te copuleren. Een natuurfotograaf betrapte de aap vorig najaar in een Japans natuurpark bij het uitleven van zijn ongebruikelijke seksuele voorkeur. De makaak benaderde in een uur twee vrouwelijke sikaherten.

De aap klom rustig op de rug van het hert en zij schudde hem niet af. Na enkele stoten leek hij te ejaculeren. Daarna sprong hij weer van het hert af, en likte zij haar rug schoon.

Wilde dieren paren zelden of nooit met dieren van een andere soort. De fotograaf en drie primatologen publiceerden hun waarneming daarom dinsdag in het wetenschappelijk tijdschrift Primates.

Ze denken dat dit mannetje op herten valt door een samenloop van omstandigheden. Vrij veel Japanse makaken op het eiland Yakushima zitten, rijden of slapen zelfs op sikaherten. De makaken doen dat blijkbaar voor de lol. De soorten zijn allebei talrijk op het eiland en zijn aan elkaar gewend: de apen vlooien de herten, de herten eten poep en zaadjes die de apen achterlaten. Deze makaak behoorde bovendien tot een mannengroepje, zonder vrouwtjes.