Obama roept op tot politieke betrokkenheid in afscheidsspeech

Obama hamert er in zijn emotionele afscheidsspeech op dat het belangrijk is politiek betrokken te zijn: “Verandering vindt alleen plaats als gewone mensen zich met zaken bemoeien.”

Foto: EPA/Kamil Krzaczynski

“Yes we can, yes we did, yes we can!” Barack Obama heeft in zijn bijna een uur durende afscheidsspeech het Amerikaanse volk bedankt voor de laatste acht jaar en ook het volste vertrouwen uitgesproken in de toekomst. Hij gaf dinsdagavond zijn afscheidsspeech in zijn thuisstad Chicago.

Meer betrokkenheid vereist volgens Obama wel dat iedereen goed naar elkaar luistert en betrokken is bij de democratie:

“Verandering vindt alleen plaats als gewone mensen zich met zaken bemoeien, betrokken raken en samenkomen om het te eisen”

Obama roept iedereen dan ook op deel te nemen aan het democratisch proces.

Hij betreurt het dat de opkomst bij de verkiezingen zo laag was. Obama wil dan ook dat de bestaande drempels om te kunnen stemmen weggehaald worden:

“We moeten het niet moeilijker maken, maar makkelijker om te stemmen”

Toch geeft de vertrekkend president hoog op van de kracht van de Amerikaanse democratie:

“Over tien dagen zal ons land het belangrijkste kenmerk van onze democratie zien: De vreedzame overgang van de ene president naar de andere.”

Bekijk hier de hele speech (tekst loopt verder onder de video):

Obama zegt trots te zijn op de verbeteringen van de laatste acht jaar. Daarbij benoemt hij expliciet de teruggedrongen werkloosheid en de gezondheidszorg. Tijdens de verkiezingscampagne bekritiseerde Donald Trump Obamacare fel en hij wil dat de Republikeinen die zogeheten ‘Affordable Care Act’ zo snel mogelijk ontmantelen.

Lees ook: Trumpblog: Trump wil gelijk van Obamacare af

Strijd tegen discriminatie

De eerste zwarte president ooit hamerde er tijdens zijn afscheidsspeech op dat het belangrijk is discriminatie te bestrijden, omdat ras nog steeds een belangrijke rol speelt en de samenleving verdeelt:

“Wetten alleen zijn niet genoeg, harten moeten veranderen. Dat zal niet van de ene op de andere dag gebeuren. Sociale veranderingen duren soms hele generaties.”

Obama veroordeelt ook impliciet de politieke stijl van zijn opvolger. Hij stelt namelijk dat democratie solidariteit vereist en dat politici ook naar hun tegenstanders moeten luisteren en nieuwe informatie serieus moeten nemen en dat wetenschap en argumenten er toe doen.

Obama neemt bij dat laatste het klimaatprobleem als voorbeeld:

“We kunnen en moeten discussiëren over de beste aanpak van het probleem. Maar gewoon het probleem ontkennen, is niet alleen verraad aan toekomstige generaties, maar ook verraad aan de ziel van ons land, de geest van innovatie en het praktisch oplossen van problemen, zoals de Founding Fathers het hebben bedoeld.”

Veel dank voor Michelle

Met een zakdoekje tranen wegpinkend prees Barack Obama zijn vrouw Michelle de hemel in voor de manier waarop zij de rol waar ze helemaal niet om heeft gevraagd ‘met gratie en met stijl’ heeft ingevuld:

“Je hebt mij trots gemaakt en je hebt het hele land trots gemaakt.”

Obama zei aan het begin van zijn toespraak dat hij zelf veel bedankt is de laatste weken, maar dat hij het vanavond wilde omdraaien.

“Ik ben nu aan de beurt om bedankt te zeggen. Mijn gesprekken met jullie Amerikanen [...] hielden me eerlijk, hielden me geïnsprireerd en lieten me het volhouden. Iedere dag leerde ik. Jullie maakten me een betere president en een betere man.”

Het publiek scandeerde ‘Four more years’ en dat ontlokte een brede glimlach aan Obama, maar hij zei wel gelijk dat dat niet kan.

De na acht jaar vertrekkende president heeft veel vertrouwen in de jongste generatie en hij ziet de toekomst van de Verenigde Staten dan ook heel positief, zei hij helemaal aan het eind:

“Ik verlaat dit podium optimistischer dan toen ik begon [...] Yes we can, yes we did, yes we can!”