Airbus levert recordaantal vliegtuigen in 2016

De vliegtuigbouwer voerde de productie in december op, waardoor in totaal 688 vliegtuigen werden geleverd.

Een Airbus A320-200 van Lufthansa op de luchthaven van Düsseldorf.
Een Airbus A320-200 van Lufthansa op de luchthaven van Düsseldorf. Foto: Marcel Kusch / EPA

Vliegtuigbouwer Airbus heeft vorig jaar een recordaantal van 688 vliegtuigen afgeleverd, wat neerkomt op een groei van 8 procent ten opzichte van een jaar geleden. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het bedrijf woensdag bekendmaakte. Airbus loopt daarmee qua productie in op de grotere concurrent Boeing, die vorig jaar 748 vliegtuigen leverde.

Met de 688 geleverde vliegtuigen voldoet Airbus ruimschoots aan het zichzelf gestelde doel van 670 toestellen per jaar. Een eindsprint in december droeg voor een belangrijk deel bij aan het positieve resultaat. Er werden op de valreep nog honderd vliegtuigen geleverd aan Iran.

Airbus had in het begin van het jaar te maken met problemen met de productie van cabines en vliegtuigmotoren. Topman Fabrice Bregier sprak van een “ongewoon moeilijke” eerste helft van het jaar, maar liet weten dat de focus nu ligt op het opvoeren van de productie.

Meer orders voor Airbus

Gedurende het jaar kwamen er bij het Europese bedrijf bestellingen voor de bouw van 731 vliegtuigen binnen, waardoor de totale waarde van nog openstaande orders (6.874 toestellen) op ruim 1.018 miljard dollar uitkomt. De meest gewilde toestellen behoren tot de A320-klasse. Ook van de supergrote Airbus A380 werden ondanks teleurstellende vraag van luchtvaartmaatschappijen 28 toestellen verkocht.

Waar er bij Airbus productiegroei te zien is, is dat bij Boeing een ander verhaal. De Amerikaanse vliegtuigbouwer zag de productie juist met 2 procent dalen en kreeg 668 orders binnen. Ook heeft Boeing met 5.715 geplande vliegtuigen een lager aantal orders openstaan dan Airbus.