Waarom gaat links Hollywood niet zelf eens de politiek in?

Meryl Streep kreeg de tipsy elite van Hollywood zondag muisstil tijdens het Golden Globes-gala. Het was niet het subtielste optreden van de gelauwerde diva (8 Globes, 30 nominaties), het leunde nogal op sidderende neusvleugel en onderdrukte snik. Maar effectief was het: de (sociale) media staan er al dagen bol van. Streep liet in haar speech de naam Donald Trump niet vallen, wel codewoorden als ‘bullebak’. Ze vestigde aandacht op „een performance die haar diep had geraakt”: Trump die de gehandicapte reporter Serge F. Kovaleski kleineerde door hem na te apen. „Dat instinct om te vernederen” uit een machtige positie zal navolging vinden, vreesde Streep.

Een sombere noot op dit jolige, in champagne gedrenkte gala. Trump reageerde met een gebelgd telefoontje naar zijn oude vijand The New York Times: hij had Kovaleski nooit geïmiteerd en was niet onder de indruk van een aanval door „liberale filmmensen”. Daarop volgde nog een tweet van Amerika’s nachtbraker-in-chief: Streep was „de meest overschatte actrice van Hollywood”. Dat hij haar anderhalf jaar geleden nog prees als een „uitstekend actrice” en „prima persoon” zal wel het nieuwe normaal worden onder de 45ste president.

The Guardian kraaide victorie: de collectieve afwijzing door Hollywoods elite zou Trump diep krenken. Het gaat hem immers niet echt om politiek en principe, maar om roem en performance: Hollywood is zijn habitat. Filmsite IMDb registreert twintig cameos – flitsoptredens – in films en tv-series. Dat leverde Trump zelfs een acteerprijs op: een Razzie voor slechtste acteur in Ghosts Can’t Do It (1989).

Doet Hollywood er goed aan Trump zo te krenken en te isoleren? Wie een beer op een gloeiende plaat zet, kan maar beter een stevige ketting hebben, leerde ik ooit. Los daarvan vaart zijn imago er wel bij. In Trumpland zullen ze Streeps eloquentie voor een zaal gebotoxte miljonairs in smoking en avondjurk als zelfgenoegzaam ervaren.

Streep herkauwde een incident uit november 2015. Dat wijst erop dat Hollywood Trumps zege nog niet heeft verwerkt en nog steeds verbijsterd is dat mensen vielen voor zijn louche en lompe campagne; een ‘performance’ die men liefst met een tweede Razzie had beloond.

Een defensieve George Clooney wees er maandag tevens op dat ‘links’ Hollywood het land tot dusver louter succesvolle Republikeinse politici schonk, zoals Reagan en Schwarzenegger. Inderdaad, en ook realityster Donald Trump is een product van de showbiz, met een veel betere ‘performance’ dan Hillary Clinton. Waarom beperkt links Hollywood – Warren Beatty en Robert Redford, Meryl Streep en George Clooney – zich eigenlijk altijd tot speeches en donaties? Dat acteurs verkiezingen kunnen winnen, is inmiddels wel bewezen.

    • Coen van Zwol