Voetbal

FIFA stemt voor uitbreiding WK voetbal naar 48 landen

Aan het WK voetbal doen vanaf 2026 48 landen mee in plaats van 32. De nieuwe FIFA-raad stemde unaniem in met een opzet van zestien poules van drie landen. Daarvan plaatsen na poulewedstrijden de beste twee teams zich voor een knock-outfase met 32 landen. Volgens FIFA-voorzitter Gianni Infantino, die mede werd verkozen dankzij zijn belofte het WK uit te breiden, is de nieuwe opzet goed voor de wereldwijde promotie van het voetbal. Een groter WK is ontegenzeggelijk ook goed voor de kas van de wereldvoetbalbond. Met meer wedstrijden – 80 in plaats van 64 – en meer uitzendmomenten verwacht de FIFA dat de inkomsten met een miljard euro zullen stijgen. Critici zijn bang voor kwaliteitsarmoede op het eindtoernooi en vrezen zogeheten 'salonremises' omdat de laatste pouleduels niet gelijktijdig zullen zijn. (NRC)