Veel beleggers dumpen op dag van de beursgang meteen hun aandelen weer

Particuliere beleggers die inschrijven op een beursgang doen een aanzienlijk deel van die aandelen alweer op de eerse handelsdag van de hand. Dat blijkt uit een onderzoek van BinckBank onder 15.000 klanten die aan vijf recente beursgangen aan het Damrak meededen.

BinckBank nam de beursgangen onder de loep van bank ABN AMRO, verzekeraar ASR, Philips Lighting, fitnessketen Basic-Fit en bezorgwebsitebedrijf Takeaway. Er werd gekeken naar 15.000 particuliere beleggers bij BinckBank die zich inschreven voor aandelen bij de beursgang en die ook toegewezen kregen.

Uit het onderzoek blijkt dat een op de drie aandeelhouders de effecten al tijdens de eerste handelsdag van de hand doet. Van elke honderd aandelen die bij een beursgang werden toegewezen, doen beleggers er zelfs 43 op de eerste beursdag alweer van de hand.

Dat is opvallend omdat vaak wordt verondersteld dat particuliere beleggers met dit soort beurgangen meedoen om de aandelen voor langere tijd vast te houden.

Begrijpelijk is het wel, vaak stijgen aandelen op de eerste dag. De begeleidende zakenbankiers doen hun best aandelen iets lager in de markt te zetten zodat de koers stijgt en men ‘een succesvolle beursgang’ kan presenteren. De particuliere beleggers kunnen dus makkelijk op hun eerste dag winst pakken.

Van de onderzochte aandelen zijn de aandelen van ABN Amro het minst op de eerste dag weer verkocht. Daar was ruim 86 procent van de inschrijvers ook na de eerste dag nog aandeelhouder. Het aandeel ABN Amro steeg op de eerste handelsdag met 3,4 procent. (NRC)