Minstens 38 doden bij aanslagen door Talibaan in Kabul

Een terrorist blies zichzelf op in het centrum van de stad, direct gevolgd door een autobom in hetzelfde gebied.

Afghaanse politieagenten nabij de locatie van de aanslagen op 10 januari
Afghaanse politieagenten nabij de locatie van de aanslagen op 10 januari Foto: Omar Sobhani / Reuters

Bij twee explosies in het centrum van de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn dinsdag minstens 38 doden gevallen. Zeker 72 mensen raakten gewond. Dat zegt het Afghaanse ministerie van Volksgezondheid, meldt persbureau AP. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is opgeëist door de de Talibaan.

Een zelfmoordenaar blies zichzelf in het centrum van de stad op, direct gevolgd door een autobom die in hetzelfde gebied tot ontploffing kwam. Volgens een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken waren verschillende overheidsgebouwen het doel van de aanslagen. Onder de doden waren vier politieagenten.

AP bericht op basis van de verklaring van de Talibaan dat de aanslag gericht was tegen een bus met personeel van de Afghaanse veiligheidsdienst. De terreurgroepering maakte zelf eerder op de dag melding van zeventig doden.

De aanslag maakt een einde aan een periode van relatieve rust in de Afghaanse hoofdstad. Het is de dodelijkste aanval sinds juli, toen twee IS-terroristen toesloegen bij een demonstratie van Hazara in Kabul. Daarbij vielen tachtig doden.

Andere aanslagen in Helmand en Kandahar

Eerder dinsdagochtend blies een zelfmoordenaar zich op in Helmand, een zuidelijke provincie van Afghanistan. Volgens lokale autoriteiten kwamen daarbij ten minste zeven mensen om en raakten negen mensen gewond. Doel van die aanslag was volgens persbureau AP een huis waar verschillende lokale medewerkers van de veiligheidsdiensten verbleven.

In Kandahar vond ook een aanslag plaats, waarbij zeven doden en achttien gewonden vielen. Bij de aanval raakte de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten gewond, alsook de gouverneur van Kandahar.