Mark Wahlberg als politieagent in Patriots Day: een held waarvan je hóópt dat hij op elke plaats delict als eerste arriveert.

Interview

Rennen naar de ramp

Mark Wahlberg & Peter Berg Acteur Mark Wahlberg wilde met regisseur Peter Berg als eerste de aanslagen tijdens de marathon van Boston verfilmen.

De eerste Hollywoodfilms over de terreuraanslagen van 11 september 2001, zoals World Trade Center (2006) en United 93 (2006), lieten vijf jaar op zich wachten. Acteur Mark Wahlberg (45) was zich bewust van de gevoeligheden rond een film over zo’n traumatische dag. „Ik vroeg me af: is dit niet te snel”, zegt Wahlberg over de beslissing om Patriots Day te maken, een actiefilm over de aanslagen op de marathon van Boston in 2013 en de jacht op de twee islamitische broers die de bommen hadden geplaatst.

Maar hij besefte ook dat íémand een film over de aanslag zou maken. Wahlberg komt zelf uit Boston, een middelgrote stad die aanvoelt als een dorp. „Beter om het zelf goed te doen”, vertelt Wahlberg als we hem treffen in Beverly Hills, samen met regisseur Peter Berg (52).

Lees de recensie van Patriots Day: Waarom is deze film ‘nodig’ in Amerika?

„We besloten dat het geen kwestie van te snel was, maar eerder van niet snel genoeg. Want dit soort dingen gebeuren elke dag, overal ter wereld.”

Wahlberg wilde de eerste Boston-film maken, voordat dit voorjaar het soortgelijke drama Stronger met Jake Gyllenhaal uitkomt. Hij wilde laten zien wat „the Boston spirit” is vertelt de acteur: de bevolking reageerde niet met woede, maar met compassie voor de gewonden en de nabestaanden van drie dodelijke slachtoffers. Wahlberg: „Iedereen rende naar het probleem toe, in plaats van weg te lopen.”

Niet alleen chauvinisme

Het is de derde actiefilm gebaseerd op waargebeurde feiten die Berg en Wahlberg samen maken. In Lone Survivor (2007) neemt een groep commando’s het in Afghanistan op tegen een locale militie, in Deepwater Horizon (2016) redt een dappere arbeider op een olieplatform zijn collega’s na een explosie. En nu dit verhaal, waarin sport, geweld en de heroïek van gewone mannen en vrouwen samenkomen. Wahlberg speelt een agent die achter de aanslagplegers aangaat.

Telkens zijn de films van Berg een eerbetoon aan het doorzettingsvermogen en de onberispelijke intenties van zijn helden. „Ik ben geïnteresseerd in de waarheid”, zegt de filmmaker. En in chauvinisme? „Deze film gaat niet over Amerika dat stoer orde op zaken komt stellen. Het is geen Amerikaans verhaal. Ik was in Nice tijdens de vrachtwagenaanslag, het gebeurde vlak voor mijn hotel. De reacties daar waren hetzelfde – net als in Brussel, Parijs, Istanbul. Mensen tonen liefde en goede wil om de horror het hoofd te bieden. Is dat chauvinistisch?”

De marathon van Boston wordt gehouden op Patriots’ Day: de derde maandag van april, een lokale feestdag wanneer de revolutie van 1775 wordt gevierd. Dertigduizend lopers en een half miljoen toeschouwers komen samen. De sfeer is als een mix tussen Koningsdag en de Elfstedentocht, overal wappert de vlag. Wahlberg stond in zijn jeugd elk jaar bij de finish aan Boylston Street, waar de twee bommen in 2013 afgingen. „Het voelde persoonlijk”, mompelt hij.

Dat Wahlberg, ooit bekend als rapper Marky Mark, zich heeft ontwikkeld tot opper-patriot verbaast. Als tiener had hij problemen met drugs en geweld. Niet lang nadat hij dat verleden achter zich had weten te laten, ging zijn muziekcarrière over in zijn filmloopbaan. In 1995 stond hij naast Leonardo DiCaprio in The Basketball Diaries. Daarna ging het snel, met films als Boogie Nights (1997).

Inmiddels is hij een superster, ook dankzij geestige hits als Ted, waarin hij een man speelt wiens beste vriend een vuilbekkende teddybeer is. Maar bovenal speelt hij vaak de stille, gespierde held. „Ik word geïnspireerd door mensen die hun leven op het spel zetten”, zegt Wahlberg, zoals de agent die hij speelt in Patriots Day. „Ik bedoel, mensen die hun omgeving en hun land belangeloos beschermen.”