Regiokranten boos op TMG

Regionale dagbladen De regionale kranten van de Telegraaf Media Groep zijn boos over een reorganisatie. Hoofdredacteur Arjan Paans krijgt de woede over zich heen.

Woede en onbegrip bij de journalisten van de regiokranten van de Telegraaf Media Groep (TMG). De redacties van het Noord-Hollands Dagblad, Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad en De Gooi- en Eemlander zijn niet alleen geschokt door een ingrijpende reorganisatie. Ze zijn ook kritisch op hun hoofdredacteur. De reorganisatie die op de laatste dag van 2016 werd aangekondigd, kost een kwart van de 185 banen.

De negentien chefs van de kranten verwijten hun algemeen hoofdredacteur Arjan Paans (ex-NRC, ex-AD) dat hij zich te gemakkelijk heeft neergelegd bij de ontslagen. In een bericht aan de redactie, na de aankondiging, probeerde Paans hen een hart onder de riem te steken. Maar dat viel niet in goede aarde bij de journalisten.

De chefs hadden maandag een „pittig” gesprek met Paans, zegt hij zelf. Hij „begrijpt” de woede over het dreigende banenverlies, maar noemt het vervelend dat die zich nu op hem richt. „De directie stelt het budget vast. Het is onterecht om mij de reductie in de schoenen te schuiven.”

Eén van de plannen van TMG is om de redacties van de regionale kranten en De Telegraaf meer te laten samenwerken. Paans schreef een journalistiek plan, samen met hoofdredacteur Paul Jansen van De Telegraaf. In het plan, dat nog niet is gepubliceerd, beschrijven ze hoe zij kopij willen uitwisselen en hoe de nieuwsvoorziening in de regio beter kan worden gecoördineerd.

De redactieraad van de regionale dagbladen vreest dat de kranten die zij moeten maken erg gaan verschillen van de huidige. „Ik ben bang dat we lezers van ons vervreemden”, zegt Peter Schat, voorzitter van de redactieraad.

De regionale redacties nemen al jaren kopij over van De Telegraaf, maar, zegt Schat, zorgen ook dat hun titels zich voldoende blijven onderscheiden van die krant. Met veel minder mensen wordt dat onderscheidend vermogen aangetast, aldus Schat. In 2004 hadden de regiokranten samen nog 450 journalisten; nu zijn dat 185 voltijdsbanen.

Hoofdredacteur Paans zegt dat hij zijn redacteuren niet zal hinderen als zij „via het vertegenwoordigd overleg” in verzet komen tegen de directie. Maar, zegt hij ook, het is belangrijk dat TMG gaat investeren in nieuwe initiatieven, zoals online video. „Dat kan het verdienmodel van de toekomst zijn.” Journalisten van de regionale kranten stelden eerder in reacties dat zij bang zijn dat hun titels worden opgeofferd voor de digitale videoplannen van TMG.

Dinsdag zou de TMG-directie een toelichting geven aan het personeel.